Tovább bővültek a kerékpárral utazók lehetőségei a MÁV-Volán-csoport járatain

A kerékpáros turizmus népszerűsége továbbra is nő, egyre többen választják a közösségi közlekedést biciklitúráik kiindulópontjának megközelítéséhez. A MÁV-START új balatoni kerékpáros tarifarendszert vezetett be június 19-től. A vasúton már bevált a bicikliszállítás, június 16-tól tesztjelleggel pedig a Volánbusz egyes autóbuszjáratain is magunkkal vihetjük a kétkerekűt – olvasható a MÁV tájékoztatójában. 


A MÁV-START és a Volánbusz fenntarthatósági célkitűzései támogatják és népszerűsítik az alternatív közlekedési lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak környezetünk megóvásához. A kerékpáros turizmus ugrásszerű növekedése jól mutatja, hogy a kétkerekű előnyeit egyre többen igyekeznek kihasználni, mivel – a sportolási, kikapcsolódási lehetőségek mellett – ennek segítségével könnyebben elérhetők közösségi közlekedéssel nem megközelíthető úti célok is.

A vonattal biciklit szállítók száma idén – a járványhelyzet és a kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére is –rohamosan nő, idén eddig közel 272 ezren vettek kerékpárjegyet. A MÁV-START a tavasztól őszig tartó szezonban – lehetőségeihez képest – jelentősen növelte a kerékpárszállítási kapacitásokat, és a lehető legtöbb kocsit közlekedteti a bringás szezonban. A népszerűbb biciklis túrahelyekre olyan nagybefogadóképességű kocsival kiegészített vonatok közlekednek, amelyeken 32-36 kerékpár is elfér. Többek között a Zemplén, a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó is könnyen és jól megközelíthető vonattal, így ezekbe a régiókba szervezett biciklitúrák esetén kitűnő választás a vasút szolgáltatásait igénybe venni.

A MÁV-Volán-csoport további fejlesztéseivel még inkább a kerékpárosok partnere kíván lenni, ennek érdekében folyamatosan bővíti szolgáltatásait.

A MÁV-START június 19-ével új jegytípust vezetett be a balatoni kerékpáros utasok számára, mellyel 99 forintos alapáron szállítható a kerékpár azok számára, akik bármely balatoni állomásról indulnak vagy oda érkeznek. Emiatt a korábbi évekből ismert, egész napos korlátlan utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegy az idén nyáron nem váltható meg. A 99 forintos Egyúti Balaton kerékpárjegy vonathoz kötött, csak a kiválasztott vonaton érvényes utazásra. Az új jegytípus nagyon népszerű, másfél hét alatt több mint 9000 ilyen jegy kelt el. A zsúfoltság elkerülése érdekében a balatoni vonatok többségén a kerékpárok számára a kerékpárhelyjegy megváltása is kötelező. Érdemes a kiválasztott vonatra a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet is minél korábban, elővételben megváltani. A kerékpárhelyjegy ára vonatonként, férőhelyek függvényében változik. Az olyan járatokon, amelyek kifejezetten sok kerékpár szállítására alkalmasak a kerékpárhelyjegy ára 0 forint, a kis és közepes férőhelykapacitású vonatokon a kerékpárhelyjegy díja 350 vagy 700 forint.

A döntésben, előzetes tájékozódásban segítséget nyújt a MÁV-VOLÁN-csoport honlap kerékpárszállítási aloldala (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kerekparszallitas). Itt sok hasznos tanács mellett a jegyváltásról, az elektromos rásegítéses biciklik szállítási feltételeiről, a kerékpáros túrajegyekről, a kerékpárszállításra alkalmas járműtípusokról és azok kapacitásáról, a kerékpárhelyjegyek áráról és a főbb bringás úti célokról is tájékoztatást adunk.