Újabb 11 milliárd jut az EKF-re (napi.hu)

A kormány újabb 32 milliárd 440 millió forinttal csökkentette a Gazdaságvédelmi Alapot. Ebből 15 milliárd 750 millió forintot a nemzetközi tagdíjakra, míg kereken 11 milliárdot az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 cím viselésével kapcsolatos feladatok támogatására lehet fordítani. Az EKF programsorozatra idén már 88,5 milliárd forint támogatást hagytak jóvá.

 

Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint nagyobb összeget hagyott jóvá a Gazdaságvédelmi Alapból a kormány még a következőkre:

  • a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladataira 2 milliárd 654 millió,
  • a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és sportesemény pályázatokra 1 milliárd 480 millió,
  • a turisztikai fejlesztési célelőirányzatra pedig 1 milliárd 70 millió forintot.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatra nem először adott pénzt a kormány. Idén augusztusban a felkészülést elősegítve, Veszprém Megyei Jogú Város és térsége fejlődését támogatva 49,5 milliárd, míg a Veszprémi Főegyházmegye részére 39 milliárd forintot hagyott jóvá.

A város támogatását a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-n keresztül folyósítja a kormány. A Veszprémi Főegyházmegye a veszprémi vár területén található műemlékegyüttesei felújítására és fejlesztésére fordíthatja a pénzt.

A kormány az idei költségvetésen belül a Központi Maradványelszámolási Alapból 893 millió forintot csoportosított át. Ebből a külképviseletek igazgatására 467 millió, míg a fiatalok vezetői engedélyének megszerzésével összefüggő támogatásra 300 millió forint fordítható.

A Hungaroring Sport Zrt. támogatását 800 millióval csökkentette a kormány és ezt az összeget a sportcélú fejlesztésekhez kapcsolódó ingatlanvásárlásokra és beruházásokra csoportosította át – írja a napi.hu.