Történelmi helyszíneken tartanak romkoncert sorozatot Veszprémben (veol.hu)

A VEB2023 Romkoncert sorozatát Beck Zoltán (30Y) és Vecsei H. Miklós színész nyitották meg a napokban a veszprémi Margit-romoknál tartott Kártyajáték című szerzői estjükkel. 


Veszprém és a Balaton-felvidék egyedülállóan gazdag középkori örökséggel rendelkezik, hiszen a régió településeit járva lépten-nyomon kolostor-, templom-, és várromokra bukkanunk. Ezeket a romokat szeretnénk megtölteni élettel és művészettel a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Romkoncert sorozatával, mondta el Varga Richárd, az EKF kulturális projektmenedzsere.

Az volt az alapkoncepció, hogy irodalmi szövegeket vigyünk alapvetően kevéssé irodalmi helyszínekre, a szabad ég alá. A Margit romok, a következő esemény helyszínéül szolgáló jezsuita templom romjai mind mind gyönyörű, a városi zajtól távolabb eső helyszínek. A művészet, az ember és a természet egységét tudjuk megmutatni – mondta el a projektvezető. – Ennek a természetközeliségnek a része az is, hogy teljesen hulladékmentesek az események, nincs kitelepült pultunk, és tudatos a döntés, hogy maximum 150 fősek legyenek az estek, szeretnénk, ha megmaradna az a fajta meghittség, ami ezekből a helyekből sugárzik. Arra bátorítjuk a nézőket, hogy hozzanak magukkal elemózsiát, innivalót.

Az előadók esetében nagyon fontos szempont volt, hogy a munkásságuknak legyen irodalmi értéke. Beck Zoli dalaiban ez abszolút jelen van, Vecsei H. Miklós színész, költő, dalszövegíró esetében pedig ez úgyszintén nem sok magyarázatra szorul. A tízrészes eseménysorozatban azonban szeretnénk, ha az ismertebb nevek mellett legalább három alkalommal fiatalabb, kevésbé ismert tehetségek lennének jelen.

Bizonyára sokan vannak Veszprémben, akik nap,mint nap a Margit romok mellett sétálnak el, de talán még sosem voltak belül. Ezért is örülök kifejezetten, hogy ez az első eseményünk teltházas lett, hiszen egy értékes előadással gazdagodtak a nézők, míg Veszprém egy fontos emlékét kicsit vissza tudtuk kapcsolni a város kulturális vérkeringésébe – zárta le beszélgetésünket Varga Richárd a koncert kezdete előtt.

A teljes cikk itt elolvasható.