Torkos csütörtök: kilenc somogyi vendéglőben ehetünk olcsóbban (sonline.hu)

Az idén február 15-én tartják a Torkos Csütörtököt, s ebben az esztendőben is meghirdették az akciót a Balatonnál.  Ezen a napon a megjelölt éttermekbe betérő vendégek minimum harminc százalékos kedvezménnyel fogyaszthatnak, de a legtöbb jelentkező vendéglátó helyen ötven százalékos kedvezményt adnak.

Január 22-ig tizennyolc településről tizenkilenc étterem jelezte részvételi szándékát a vendégcsalogató akcióba. Somogy megyéből kilenc Balaton-parti étterem csatlakozott a Torkos Csütörtökhöz – az eseményt szervező Balatoni Turisztikai Szolgálatnál. A vendéglátóhelyek többségében február 15-én féláron fogyaszthatunk az ételekből, de vannak olyan helyek, ahol a borok is ötven százalékkal kedvezőbben vásárolhatóak.

A néphagyomány szerint a húsvétot megelőző negyven napos, nagyböjt előtt hamvazószerdát követő napon ünnepeljük a Torkos Csütörtököt. Ilyenkor fogyasztották a farsangi maradékokat és tartottak egy utolsó nagy lakomát a nagyböjt előtt.

A kezdeményezést 2006-ban karolta fel a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy népszerűsítse az étterembe járást, de már nem szervezik központilag az eseményt, így közös honlapja sincsen.

 

Az észak-somogyi, azaz dél-balatoni éttermek listája:
Búbos Csárda – Balatonberény
Erzsébet Vendéglő – Balatonboglár
Platán Étterem – Balatonföldvár
BL Yacht Club & Apartments Étterme – Balatonlelle
Gulya Csárda – Balatonszentgyörgy
Amigo Étterem Pizzéria – Siófok
Kiliti Csárda – Siófok-Kiliti
Szent Kristóf Pincészet és Rendezvényközpont – Zamárdi
Puli Kisvendéglő – Kapolypuszta