Tomboló vihar okozta károk közös felszámolása – szimulált vészhelyzet Somogyban 

A meteorológiai szolgálat kiadta a piros riasztást. A Somogy megyei tevékenységirányítási központba tömegével érkeztek a bejelentések. A zivatarzóna centruma elérte Sántos, Szentbalázs és Kaposvár térségét, amely áramkimaradást eredményezett, ez pedig érintette a sántosi vízművet. Ez volt a feltételezése a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a KAVÍZ Kft. és az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. közös gyakorlatának.

 A gyakorlat célja az volt, hogy a katasztrófavédelem, a vízmű és az áramszolgáltató együttműködését fejlessze, a lakosság védelmében tett intézkedéseket, valamint a nyilvánosság tájékoztatását közösen szervezze. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon megkezdte működését az operatív törzs, amely értesítette a kárelhárításban közreműködő szervezeteket. A gyakorlat során a résztvevőknek olyan problémákat kellett közösen megoldaniuk, mint a szélsőséges időjárás okozta áramkimaradás. A térségben középfeszültségű üzemzavar lépett fel, amely 9352 fogyasztót érintett. A helyreállítás hosszadalmas feladatnak ígérkezett, ezért a szolgáltató munkatársai ideiglenesen aggregátorral biztosították az áramot. Az üzemzavar ily módon megoldódott

A vízmű sántosi telephelyén az orkán erejű szél feldöntött egy klór palackot, amely megsérült és szivárogni kezdett. A társaság munkatársa eszméletét vesztette, akit a helyszínre riasztott kaposvári hivatásos tűzoltók mentettek ki a kárterületről és biztonságba helyezték a klór palackot. A megyeszékhely tűzoltó egysége megakadályozta a szabadba jutó veszélyes anyag továbbterjedését.

Ugyanakkor a viharos időjárás következtében a 66-os főút több pontján kidőlt fák akadályozták a közlekedést. Egy menetrendszerinti buszjárat is elakadt, amelyen tizennégy utas és a járművezető tartózkodott. Az úton rekedtek számára megnyitottak egy befogadóhelyet Szentbalázson, amely berendezéséről és az úton rekedtek elszállításának felügyeletéről a szentbalázsi önkéntes tűzoltók gondoskodtak- számol be honlapján a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A kritikus infrastruktúra gyakorlat végrehajtásában résztvevők együttműködésének értékelésekor Tarlós István tűzoltó ezredes elmondta: a kárelhárításban együttműködő szervezetek munkáját az operatív törzs eredményesen koordinálta, a beavatkozó egységek ismét tanúbizonyságot tettek arról, hogy képesek hatékonyan felszámolni a károkat. A gyakorlat kiváló alkalom volt a kommunikációs csatornák tesztelésére is. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes kifejtette: az alkalmazott módszerek és a bevethető erők rendkívüli téli időjárási körülmények között is képesek gondoskodni a lakosság biztonságáról.