Tökéletes kovászos kenyér a balatonfüredi Magvető Pékségben (welovebalaton.hu)

A füredi Magvető Pékségben mindennap frissen készülnek a pékáruk. Tóth Márton Franciaországig utazott, hogy belelásson a pékmesterségbe, majd Budapesten, most pedig a Balatonnál süti a kovászos kenyereket. Szakmai útja mellett a nyitás körülményeiről, Balatonfüredről és a mostanában reneszánszát élő, de sok ezer éves hagyománnyal bíró kovászról is beszélgettünk.

A füredi Tesco parkolója mellett találjuk a Magvető Pékséget, amely hamarosan első születésnapját ünnepli. A 2023. decemberi nyitással pontosan a szezonalitáson kívül helyezték magukat, ezzel is megmutatva, hogy egész évben számíthatunk rájuk.

A fogadtatás kifejezetten pozitív volt, már az elején megtalálták maguknak az emberek. Tavaszra és aztán a nyárra is bőven volt idejük felkészülni. „A korábbi tapasztalatokra építve, mégis a nulláról indulva kellett kialakulnia a működésnek, meg kellett tapasztalni az új gépek és az alapanyagok viselkedését, szóval jól jöttek a téli hónapok.” A forgalmat elnézve mi nem nagyon tudunk elképzelni laza napokat, ezen a novemberi „Nem tudom még, milyen kenyeret kérünk, de croissant-ból biztosan viszünk párat.”

„Egy szépséges bagettet szeretnék, és két croissant-t is viszek magammal. Legyen inkább négy, ez mindig friss még másnap is.”
Ezek a szavak két egymást követő vásárlótól hangzanak el, akik úgy beszélnek a croissant-ról, mintha egy reklámfilmforgatáson lennének, pedig semmi jelét nem adtuk annak, hogy itt éppen egy cikkanyag készül.

A cikk folytatása itt elolvasható.