Tojásfákat állítanak több balatoni településen is

A vírushelyzet miatt idén elmaradnak Balatonfüreden a húsvéti programok, de ápolva a hagyományt, ezúttal is a város több pontján tojásfát állítanak, amelyek április 4-ig láthatók majd. Zánkán is ápolják a hagyományt, Balatonfűzfőn pedig egyenesen zarándokhellyé vált a tojásfa helye. 

A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft., valamint Pálffy Károlyné önkormányzati képviselő közreműködésével március 29-ig a város több pontján tojásfát állítanak fel – közölték a város honlapján. Feldíszített fa áll majd a Vaszary Villa kertjében, a Szent István téren, a Vitorlás téren, Balatonarács központjában a Hősök terén, a Köztársaság úti lakótelepen az óvoda bejáratánál illetve a Balatonfüredi Lions Club szervezésében a Kovászna Parkban.

Zánkán a közeledő húsvéti ünnep alkalmából a Faluház udvarán állítottak tojásfát egy kis húsvéti dekorációval – közölték a Faluház Facebook oldalán. A szervezők szívesen veszik, ha bárki szalagos, hímes tojásokkal díszíti tovább a fát.

Március 19-én a helyiek elkezdték a fűzfői tojásfa díszítését. 2013-ban civil kezdeményezésre a Balatonfűzfő–Litér Turisztikai Egyesület ékítette fel először a Béke téri kis nyírfát, s ez azóta hagyománnyá vált a településen.

 A fa különlegessége, hogy a tojásokra sokan felírják a nevüket, az évszámot és a település nevét, ahonnan érkeztek – tudósított a veol.hu.

Az országos publicitást kapó tojásfa azóta zarándokhellyé vált, amit a tojások feliratai is bizonyítanak. A környékbeli és távolabbi településekről is folyamatosan jönnek látogatók, s helyeznek újabb és újabb színes remekműveket a fára. A fűzfőiek büszkék rá, hogy kezdeményezésüket több helyen is átvették.

Hímes tojást bárki elhelyezhet a fűzfőfürdői tojásfára, a városvezetés azonban mindenkitől kéri, hogy tartsa be az aktuális járványügyi szabályokat.