Tucatnyi porcelán látható a balatonlellei Szalay-kúriában az év végéig (likebalaton.hu)

Kávésbögre, teáscsésze, mély- és lapostányér, fehér és többféle színű porcelán is látható a balatonlellei múzeum vitrinjeiben. A tárolókban és üveges szekrényekben lévő tárgyakat a Hüttl család leszármazottaitól, az Óbudai Múzeumtól és magángyűjtőktől kapta kölcsön a lellei múzeum. A kiállításhoz a tárlat egyik megálmodója, Kovács Péter balatonlellei helytörténész is adott néhány porcelánt. A tárlat érdekességei közé tartoznak azok az apró porcelántányérok is, melyekkel a Hüttl gyerekek játszottak.

Elsősorban nem is a gyereknek készültek ezek a kicsi tányérok, hanem a játékbabáiknak – emelte ki Kovács Péter helytörténész akit a likebalaton.hu idéz.

Elég módos családról beszélünk, akik megengedhették maguknak azt, hogy a gyerekeik ilyen értékes porcelánokból „etessék” a játékbabáikat. A kiállítás részét képezi egy modern, többszintes babaház is, melynek minden szintjén külön lehetett világítást kapcsolni, és még csengő is volt hozzá. A babaházat a világháború idején egy repesz eltalálta, és beszakadt a teteje. Ez most is látszik a játékon – tette hozzá a helytörténész.

A múzeum egyik vitrinjében rózsaszínű porcelánokat is megcsodálhatnak a látogatók. A szín nem egy mázfelület az étkészleten, hanem az alapanyag rózsaszín.

Aranyvegyületet kellett hozzákeverni ahhoz, hogy ilyen színt kapjanak, ez viszont nagyon drága volt annak idején – hangsúlyozta Kovács Péter. Azonban Hüttl Frigyes, a porcelán- és üvegáru-nagykereskedő Hüttl Tivadar unokaöccse kikísérletezett egy másik vegyületet, hogy olcsóbban elő tudják állítani a rózsaszín porcelánokat. Ezzel megelőzték a konkurenciát. Ennek egyébként az is a neve, hogy Hüttl-rózsaszín – mondta a helytörténész.

Kovács Péter helytörténész arról is beszélt, hogy az 1900-as évek elején Ferenc József magyar király csalódott a Herendi termékekben, ezért megbízta a Hüttl családot, hogy az intézmények asztalára gyártsanak különféle porcelánokat. Több mint 4500 készült az úgynevezett Ferenc József-étkészletekből. Ezekből is látható most egy válogatás a balatonlellei Szalay-kúriában.

Az enteriőr részét képezi egy ónémet stílusban készített pipatórium, mely Hüttl Tivadaré volt. Kovács Péter kiemelte, egy budapesti raktárból került elő a pipatórium. A fiókjai be voltak szorulva, de sikerült kinyitni, az egyikből csalá­di filmfelvételek kerültek elő, melyek a Hüttl család 1940-es éveit mutatják be Balatonlellén. A tekercsek között több színes felvétel is látható, ami akkoriban ritkaságnak számított.