Többletforrásból fásítanak a somogyi gazdálkodók (sonline.hu)

Nőtt az erdőtelepítésre adható támogatás összege: Somogyban az erdősítési pályázatra eddig összesen 56 kérelem érkezett, 53 esetben már megszületett a támogatói döntés. Az erdőtelepítések jövedelempótló támogatásának összege az eddigi – hektáronként 172 euróról – 432 euróra emelkedett. S annak időtartama minden fafajnál egységesen 12 évre nőtt.

Több mint 106 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre az erdőgazdálkodás fejlesztésére, ebből erdősítésre közel 40 milliárd forint jut a vidékfejlesztési programban, amire települési önkormányzatok is pályázhatnak – közölte a sonline.hu kérdésére az Agárminisztérium sajtóirodája. Összesen 12 pályázati felhívás érinti közvetlenül az erdészeti ágazatot, ezek közül jelenleg négy nyitott. A program átalakításával az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, 80-130 százalékkal több forrást vehetnek igénybe.

A szaktárca kitért rá: a piaci viszonyokhoz igazodva minden állomány esetében bővülnek az erdő létesítésének és ápolásának egységárai is. A telepítési költségek támogatását átlag közel 20 százalékkal megemelte a minisztérium, s ezen túl például a tölgyes vagy bükkös támogatása összesen hektáronként az eddigi 2,6 millió forintról közel ötmillió forintra nő. Hektáronként 2800 euróval támogatják a ritka elegyfafajok ültetését az új erdőterületekre.

A kormány az ország egészére kiterjedő, nagy léptékű fásítási programot indít. Az Agárminisztérium közölte: az erdőtelepítések támogatási rendszerének módosításával párhuzamosan olyan jogi környezetet alakítanak ki, amely az önkormányzatokat, a magánszemélyeket egyaránt arra ösztönzi, hogy az állami szereplőkkel együttműködve növeljék az ország fával borított területeinek nagyságát. Az országos fásítási mintaprogram az állami erdőgazdaságok, az önkormányzatok bevonásával együtt fog működni, és érinti a barna mezős fejlesztési, illetve a honvédségi használatra feleslegessé nyilvánított területeket is.

A mostani támogatásoknak köszönhetően mintegy 900 hektárral bővülhet az erdős területek nagysága. Mocz András, a Magánerdő-tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke azt mondta, a szaktárca sokkal jobb feltéteket nyújt az erdőtelepítésre a következő két évben, mint eddig. Somogyban a telepítéskor elsőbbséget élvez a tölgy, az akác, illetve a nemesnyár – tudósít a sonline.hu.