Több volt a szabálytalankodó horgász idén nyáron a Balatonnál

Sok volt a szabálytalankodó horgász idén nyáron a Balatonnál. A tavalyi szabályszegéseket időarányosan negyedével „teljesítették túl” a figyelmetlen, vagy éppen szándékosan tilosban járó pecások. 220 esetben jártak el a Balatoni Halgazdálkodási társaság halőrei az ellenőrzések során 2019. első nyolc hónapjában – közölte a társaság honlapján, a balatonihal.hu-n.

A nyári időszakban a vendéghorgászok adják a legtöbb munkát az ellenőröknek, köztük külföldiek is rendszeresen fennakadnak az ellenőrök hálóján. Júniustól augusztus végéig 16 külhoni állampolgárral szemben intézkedtek különböző szabályszegések miatt. Sajnos a hazai pályán tevékenykedők sem mindig tartják be a turista állami jegyhez kapcsolódó megkötéseket, így két esetben hozott bajt az, hogy területi jegy birtokában ugyan, de egy helyett két bottal horgásztak.

Hét esetben ültek le a vízpartra területi jegy nélkül, de ennél is többen – huszonhatan – engedély hiányában. Még mindig nagyon sokan nem vezetik a fogási naplót hanyagságból vagy haszonszerzés reményében. Tizenegy ilyen esetük volt a halőröknek, de még mindig van olyan, aki megpróbál kitörölhető tintával ügyeskedni. Három ízben buktak le méreten aluli halat fogó horgászok – összegez honlapján a halgazdálkodási társaság.

A vezető szabályszegés ezúttal is a hárombotos horgászat, huszonkilencen gondolták úgy, hogy három több, mint kettő. Ezúttal is bukott le négy bottal próbálkozó, aki ráadásul a fogási naplót sem vezette. Érdekes volt az az eset, amikor egy ötfős, külföldiekből álló társaság tagjait 17 bot társaságában találták az északi parton szolgálatot teljesítő halőrök. Itt rendőri segítséget kellett kérniük és nem azért, mert nem egy nyelvet beszéltek.

A szabályszegés-halmozók minden alkalommal tudnak újat mutatni a sokat látott halőröknek is:  beszámol a balatonihal.hu olyan esetekről, amikor három vagy éppen négy bottal és hiányosan kitöltött fogási naplóval, vagy három bottal engedély nélkül várták a jószerencsét a parton. További komplex bravúr volt két ízben az engedély nélkül méreten aluli halat megtartó vagy a méreten aluli halakat (hármat!) kifogó és restelkedve be nem író horgász esete. Született olyan jegyzőkönyv is ezen a nyáron, amikor méreten aluli halat csomagolt el az a sportember, aki területi jegy nélkül horgászott és a fogási naplót sem vezette.

Őrizetlen horgászbot három esetben árválkodott a parton, a tilalmi időt ketten sértették meg (mindketten kősüllővel szerettek volna hazatérni még júniusban). Javult a fegyelem a behúzós módszert alkalmazó horgászok esetében, az elmúlt három hónapban egyszer fordult elő, hogy területi jeggyel próbáltak halat fogni.

A Balatoni Horgászrend szigorúan szabályozza a  méreten aluli ragadozó halak védelmét oly módon is, hogy szigorúan tiltja a két- és háromágú horog használatát, ezt a passzust sértette meg egy horgász. Nem kevésbé elítélendő az élőhal szállítása, amivel az állatnak szenvedést, az államnak kárt okoz az elkövető. Sajnos ilyenre is volt példa a nyáron.

Ismétlés a tudás anyja, tartja a mondás, mindenkinek érdemes a Balatoni Horgászrendben található szabályok felfrissítése, melyre minden horgásznak akad néhány perce akár a vízparton is – zárul a közlemény.