Több száz hamis okirat miatt döntött 63 vádlott ügyében a Zalaegerszegi Járásbíróság (mti)

Több száz hamis bérleti szerződés, lakcímigazolás és jogosítványhonosítás miatt 63 ember – köztük ügyvédek és alkalmazottaik – ügyében hozott határozatot a Zalaegerszegi Járásbíróság, az ítéletben elsősorban pénzbüntetés szerepel.

A bíróság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a több mint tíz évre visszanyúló ügyben az elsőrendű vádlott, egy kaposvári ügyvéd szervezésében és irányításával rokonok és munkatársak valótlan tartalmú bérleti szerződéseket kötöttek külföldi állampolgárokkal. Ezzel a valójában nem Magyarországon élő 53 külföldi vádlott magyar állandó lakóhelyet igazoló lakcímkártyához jutott.
A vádirat szerint az ügyvéd abban is közreműködött, hogy a hamis bérleti szerződésekkel a külföldiek a bevándorlási hivatalnál regisztrációs igazolásokat kapjanak. Ezek birtokában az osztrák, német, román és portugál állampolgárok honosíttatták a nem egyszer hamis fehérorosz, macedón, cseh vagy éppen Fülöp-szigeteki vezetői engedélyüket, vagy így szereztek új jogosítványt a korábban bevont helyett.
Miután az idegenrendészeti hatóságnak gyanús lett, hogy az ügyvédhez köthető címekre nagyon sokan jelentkeztek be, a férfi segítői Somogy megye más településein, később pedig már Zalában is intéztek pénzért hamis bérleti szerződéseket.
A Zalaegerszegi Járásbíróság nem jogerős ítélete az ügyvédet 417 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében bűnsegédként mondta ki bűnösnek, amiért egymillió forintos pénzbüntetést szabott ki. Ugyancsak egymillió forint pénzbüntetést kapott az az osztrák férfi, aki a külföldiek közvetítőjeként tevékenykedett.
Az ügyvédi irodában dolgozó alkalmazott és családtag néhány tucat vagy több száz, tanúként aláírt okirat miatt 250 ezer, illetve 400 ezer forint bírságot kapott. Voltak olyan vádlottak, akik néhány esetben történt közreműködésükért megrovásban részesültek, míg a hamis címet igazolók „toborzásáért” 50 ezertől 400 ezer forintig terjedő pénzbüntetést szabtak ki három vádlottra.
A külföldiek közül – akik egy-két ügyletben vettek részt – 14 esetben próbára bocsátást rendelt el a bíróság, 28 vádlottat megrovásban részesített, míg 11-et felmentett.