Több száz Balatonba esett jegygyűrűt megtalált már a szárszói férfi (veol.hu)

A nyakába ugranak a legtöbbször és hálálkodnak a házasok, ha megtalálja Balatonba esett jegygyűrűjüket Bárányos Bence. Az is előfordult néhányszor, hogy nem akarták visszakapni, mert már elváltak. Detektorjának hangját kell jól ismernie, jól kell fülelnie annak, aki eredményes akar lenni a fémkereső szakmában – mondta el a veol.hu-nak a balatonszárszói férfi.

Két napja volt az esküvője annak az ifjú férjnek, aki barátaival Balatonfüredre ment szórakozni. A tóban fürdőzéskor elvesztette karikagyűrűjét. Szerencsére azt javasolta neki valaki a társaságból, bízzon meg fémkeresőt alkalmazó vállalkozót a megkeresésével. Ugyan csak jó pár óra múlva ért oda a helyszínre, de meg is találta a szakember. Nagyon megkönnyebbült a fővárosban élő férfi. Az eset után lapunknak névvel mégsem akart nyilatkozni, mert akkor még nem döntötte el, be meri-e vallani nejének a történteket, elmeséli-e neki a jól végződött történetet, de szerette volna, ha tudatjuk a nyilvánossággal: van esélyük a baj helyrehozására az óvatlan házasoknak. Ezért megkerestünk egy fémdetektorral dolgozó szakembert.

– Már több száz jegygyűrűt sikerült visszaadnom tulajdonosainak. Ha így számoljuk, több száz házasságot mentettem meg, legalábbis rajtam nem múlt, együtt maradnak-e a párok. Csak az idei nyáron mintegy ötven jegygyűrűt megtaláltam, az esetek kilencven százalékában sikerrel járok. Akkor van jó esély a szerencsés végkifejletre, ha viszonylag pontosan meg tudják mondani, hol veszett el a vízben vagy a strand homokjában, füvében az ékszer. Gyakran kell keresnem egyébként karórákat, kocsikulcsokat, márkás napszemüvegeket, nyakláncokat is, ebben az évben pedig mobiltelefonok miatt kaptam a korábbiaknál többször megkeresést. Persze nem hanyagabbak, felelőtlenebbek lettek a tóparton üdülők, korábban is elvesztették valószínűleg holmijaikat véletlenül, de már egyre többen tudják, hova lehet ilyenkor fordulni. Ezért egyre több eset derül ki és végződik jól – mondta el Bárányos Bence, akit leginkább a Balaton északi partjára hívnak.

Bence internetes közösségi oldala tele van jegygyűrűk fotóival és megkerülésük kalandos történeteivel. Megtudtuk tőle, hogy szaktudás ahhoz kell, jól állítsa be fémkereső eszközét és rutinja legyen ahhoz, egy-egy fémet tartalmazó tárgy milyen sípolást, pittyegést vált ki a detektorból. Ahogy ő fogalmaz: jól kell fülelnie, jól kell tudnia a hangokat szelektálnia. Tapasztalatai alapján babonásak sokan: ha nem találják meg az esküvőn ujjukra húzott gyűrűt, azt gondolják, ez azt jelzi, rosszul végződik házasságuk, mások pedig épp úgy vélik, ilyenkor nem szabad azt keresni, ha további boldog közös életet akarnak.

Előfordult az is Bárányos Bence gyakorlatában, hogy az elvált férj nem akarta visszakapni vagy épp szándékosan dobta szakítás után a Balatonba jegygyűrűjét.

Megtalált már olyanokat, amelyek belső oldalára „Együtt!”, „Örökké!” vagy hasonló feliratot véstek, esetleg a házasságkötés időpontját. Volt, amelyik horgászstégnél kézmosás közben esett a vízbe, akadt olyan, amelyik, supozás, azaz állva evezés vagy röplabdázás közben. Utóbbi esetben nem is tudták, melyik irányba repülhetett jó húsz métert a gyűrű. Előfordult, hogy Bence pár perc alatt meglelte az elhagyott tárgyat, máskor órákat töltött kereséssel. Volt példa rá, hogy a drága díszítésű gyűrű elvesztése után egy hónappal szóltak csak neki, mégis visszajuttathatta tulajdonosainak. A Balatonban két napot töltött okostelefont is hibátlanul működve adhatta gazdája kezébe.

Vízi ugrálóvár közelében a kikötésre használt vasláncok, betontuskók nehezítik munkáját, más helyeken az iszap és a homok, a nádból, gallyakból, kagylóhéjakból álló törmelék. Bence már többször nyakig belegabalyodott a hínárba. Idén strandokon mintegy negyven kilogramm fémszemetet is összeszedett, több mint ezer apró darabot, megkímélve attól a fürdőzőket, a napozókat, hogy belelépjenek.

Legálisan végezhető a detektoros fémkeresés, ha engedélyt szerez erre a tevékenységre a vállalkozó és múzeumokkal is együttműködési megállapodást köt, ugyanis régészeti szempontból fontos leletekre is ráakadhat, amiket le kell adnia. Amikor pedig például strandolótól kapott megbízás nyomán megérkezik egy strandra, annak üzemeltetőjénél is bejelentést kell tennie. Lakóházakban, ipari munkáknál is szükség lehet a fémdetektorra, például, ha tervrajz hiányában kell kideríteni, hol futnak csövek a falakban.