Több mint tíz éve nem nyílik meg a szolgáltatóház Siófokon (Magyar Nemzet)

Egy szolgáltatóház felépítése volt a legfontosabb eleme annak a projektnek, amelyek 2002-től kezdett tervezni a siófoki önkormányzat Siófok-Szabadifürdőre. Az épület több mint tíz éve áll, a környékbelieknek fontos szolgáltatók mégsem tudnak beköltözni. A lakók az önkormányzattól várnának segítséget.

„Talán érdemes lenne azzal foglalkozni, miért nem üzemel megépítése óta” – veti fel a Siófok-Szabadifürdőért Civil Csoport Facebook-oldal egyik hozzászólója a Galerius projekten belül megépült szolgáltatóházzal kapcsolatban. Az épület több mint tíz éve áll készen, de üresen.

A Magyar Nemzet összefoglalója szerint az önkormányzat 2002-ben kezdte el tervezni, hogy az ütemesen fejlődő város Siófok-Szabadifürdő városrészében egy alközpontot hoz létre: ide álmodtak egy fürdőt és egy szolgáltatóházat, amely a belvárostól távol élőket szolgálta volna ki.

A fürdő építése az önkormányzat feladata volt, a szolgáltatóház felhúzásáért cserébe pedig egy ingatlanvállalkozó négy magas társasház felépítésére kapott engedélyt.

A fürdő gond nélkül felépült. A társasházak építése is rendben zajlott, amíg a vállalkozó hitelcsapdába nem került, ekkor a projekt a bankhoz került, majd újabb gazdát kapott. Végül is 2020-ra megépült a négy társasház, ezek már működnek is. A szolgáltatóház azonban, amely 2010-ben már a tervek szerint állt, azóta is üres. Az értékesítését először az akadályozta, hogy  a projekt tulajdonosa gondba került, a jelenlegi beruházó pedig, attól a pillanattól, hogy megkapta az engedélyeket a projekt folytatásához, felvonulási területként használta a házat és a telket: itt raktározták a maradék társasházak felépítéséhez szükséges építőanyagot.

Az építkezés 2020-ban befejeződött, a szolgáltatóház benépesítésére azonban azóta sem történtek próbálkozások, pedig arra most már nemcsak régebb óta a környéken élők várnak, hanem a felépült társasházak lakói, illetve azok is, akik az elmúlt pár évben az innen ötszáz méterre, a 70-es út mentén felparcellázott telkeken építették fel családi házukat. Siófok-Szabadifürdő a város rendkívül gyorsan fejlődő része növekvő számú lakossággal, ahol olyan alapvető szolgáltatásokra volna szükség, mint például szupermarket, étterem, posta, fogorvos, fodrászat. A szolgáltatóház alsó szintjére eleve terveztek éttermet és bevásárlóteret, illetve egy játszóházat, az emelet pedig alkalmas arra, hogy a kisebb helyiségeket irodákká, rendelőkké alakítsák.

A lap szerint egy nemzetközi gyorsétterem-hálózat és egy szupermarket-hálózat már igényt tartana a helyre, a tárgyalások velük azonban függőben maradtak.

Az ügyet bonyolítja, hogy a szolgáltatóház helyére – noha ennek megépítése alapkövetelmény volt a 2004-ben aláírt projektszerződésben, amelyet megörökölt a későbbi beruházó – a vállalkozó egy iker-toronyházat építene. A baloldali vezetésű jelenlegi önkormányzat pedig nem ragaszkodik az eredeti megállapodás betartatásához, még annak ellenére sem, hogy a kötelességére egy egyre erősödő civil ellenállás igyekszik figyelmeztetni. A toronyházak elleni petíciót már csaknem hatezer ember írta alá, de a vita közben a szolgáltatóház továbbra is üresen áll.