Több mint hatvan hajó mérte össze tudását a Balatonon (hunsail.hu)

Jogos félelmek előzték meg a csütörtökön kezdődő Nagyhajós Országos Bajnokságot, ugyanis aki az OB. előtt átnézte az időjárási előrejelzéseket azt tapasztalhatta, hogy a kedden és szerdán átvonuló és viharos szelet is hozó hidegfront után, csütörtöktől visszatér a kánikula és csak reménykedni lehetett abban, hogy lesz szél a bajnokságon.

Három pályán, több mint hatvan hajó nézett szembe a szomorú valósággal, miszerint a nyitónapon nem sikerült futamokat lebonyolítani. Bár pénteken a három pálya közül kettőn azért már voltak futamok, de például az „A” pályán a 33-as osztálynak és a Regináknak is lement két futam, a Sudár Sport osztálynak viszont a második nap után is csak egyetlen érvényes futama volt. Sőt, az izgalmakat csak fokozta, hogy szombaton is csak két érvényesen befuttatott futamot lehetett megrendezni, így az utolsó nap előtt még mindig csak három futama volt a Sudár Sportosoknak – írja a hunsail.hu.

Ekkorra a többi pályán már teljesült a minimum négy futam, ami ahhoz kellett, hogy érvényes legyen a bajnokság az adott osztályokban. Hibáztatni csak az időjárást lehetett, ugyanis a versenyrendezők rendkívül céltudatosak voltak és semmit sem akartak a véletlenre bízni, így pénteken reggel 8:30 órakor, szombaton pedig már reggel 8:00 órakor megpróbáltak futamot indítani a versenyzőknek. A szél azonban sosem volt ilyen lelkes és kitartó. A reggeli futamrendezések után, kora délutánra mindig teljesen kisimult a víz.

A lényeg azonban az, hogy a nem éppen ideális időjárás ellenére mind a három pályán, valamennyi hajóosztálynak sikerült annyi futamot megtartani, hogy a bajnokság érvényes legyen.

Kitartó versenyzők, kitartó versenyrendezők és bátor döntések kellettek ahhoz, hogy a bajnoki helyezésekért járó díjakat átvehessék a helyezettek.