Több mint 50 faj él a Festetics-kastély Madárparkjában (tvkeszthely.hu)

A három egyhetes kishattyú a legnépszerűbb látnivaló jelenleg a Festetics-kastély Madárparkjában. Mellettük több mint ötven madárfaj él itt, a vízimadarak mellett pávákat, fácánokat és foglyokat is meg lehet csodálni. A Madárpark egész évben kínál látnivalót a vendégeknek, a tollasok azonban tavasszal és ősszel a legszínesebbek.

A Helikon Kastélymúzeum Madárparkjának lakói örömmel fogadják a táplálékot. A bemutatótér 2016-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, a Madárparkban a világ minden tájáról – többek között Ausztráliából, Dél-Amerikából és Kínából is vannak egyedek. A madarak nagyon szelídek, nem csak a gondozójuk, hanem a látogatók kezéből is szívesen csemegéznek. A Madárpark lakói egész évben kínálnak látnivalót a vendégeknek. A legtöbb szárnyas tavasszal költ, az ausztrál tyúklúd azonban télen rakja a tojásait.

„A teleltetést azt úgy kell elképzelni, hogy ugyanúgy látogathatóak vagyunk télen-nyáron, minden évszakban, egyébként a legszebb nálunk a tavasz és az ősz, tehát ilyenkor a legszínesebbek a madarak. Nyáron inkább a kis madarakkal tudunk újat mutatni a látogatóknak, a teleltetést meg úgy kell elképzelni, hogy vannak fóliasátraink, abban a dél-amerikai madarakat szoktuk csak teleltetni, de látogatási időben, hogyha nincs olyan hideg, akkor kinyitjuk a fóliaajtókat, és a látogatók ugyanúgy be tudnak tekinteni a madárvilágba.” – tájékoztatott a Helikon Kastélymúzeum Madárparkjának vezetője, Rigó Gábor.

A vízimadarak mellett az indiai pávák is kínálnak látnivalót a vendégeknek, a díszmadarak farktollait tavasszal lehet megcsodálni. Velük együtt él számos fácánfaj is, akik színes tollazatukkal kápráztatják el a látgatókat. A madarak nagyon jól érzik magukat Keszthelyen a hattyúk évente több alkalommal is költenek.

Az egy hetes kishattyú Topinak, a sokak által ismert fekete hattyúnak a kicsinye, neki még két testvére van a Madárparkban. Jelen pillanatban ők a kismadarak, de decemberben újabb kishattyúk várhatók. Rajtuk kívül még több mint 50 madárfaj figyelhető meg, a Helikon Kastélymúzeum Madárparkjában.

A Madárpark díszmadarak értékesítésével is foglalkozik, az így befolyt összegből folyamatosan bővítik az állományt. Mindezek mellet bővülnek is a jövőben, ugyanis több új lúdfaj is érkezett, számukra szeretnének egy új kifutót építeni – számolt be a Keszthelyi TV.