Több mint 3000 esetben segítettek a vízimentők az idei strandszezonban

2023-ban 55 helyszínen szolgáltak vízimentők, nem csak balatoni strandokon. 382 vízimentő összesen 7914 szolgálati napot dolgozott, melynek során 2914 sérültet, bajbajutottat láttak el. 114 olyan esetben mentőhajóik, illetve mentőautóik egészségügyi személyzete (mentőorvos, mentőtiszt vagy mentőápoló) is részt vett az ellátásban – tájékoztatta közleményben a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület a HírBalatont.


„Idén 96 új vízimentőt köszönthettünk szakszolgálatunknál. Mindegyik új kollégánkat mi képeztük azon a 8 tanfolyamon, amit a Balatonon tartottunk. Közülük többen az úszómesteri és a vízicsúszdakezelői képesítést is megszerezték.

Mentőhajóinkat, köztük a két sürgősségi mentőhajót, 373 alkalommal riasztották mélyvízi mentéshez vagy olyan strandi esetekhez, ahol emelt szintű ellátásra volt szükség.

A nyár folyamán 30 prevenciós eseményt tartottunk, nagy részüket strandokon, ahol újraélesztést tanítottunk laikusoknak, és bemutattuk a különböző mentőmellény fajtákat és helyes viselésüket, valamintnéhány mentőeszközünket. Ezen kívül a biztonságos strandolásról, és vízisportolásról beszélgettünk felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt.

Idén már 7 darab mentőmellényállványt üzemeltettünk. Tavaly állítottuk fel az első olyan állványainkat balatoni strandokon, amelyekről bárki ingyenesen elvehet egy mentőmellényt a gyermekének, amíg a strandon tartózkodnak. Távozáskor csak vissza kell akasztani. Idén, támogatóink segítségével, már 6 strandon és egy kikötőben tudtuk ezt a szolgáltatást biztosítani: Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Alsóörsön, Keszthelyen, Gyenesdiásonés Balatonlellén – itt 2 helyszínen is.

Mentőöv tábláink hálózata is tovább bővült, idén már 85 olyan táblát tudtunk kihelyezni balatoni strandokon a vízbe jutási pontoknál (lépcsők mellett, lidós partokon), melyek tartalmazzák a legfontosabb információkat a biztonságos strandoláshoz. Szerepel rajtuk az adott strand mederrajza, a viharjelző rendszer jeleinek értelmezése és a hozzá kapcsolódó fürdőzési szabályok, valamint egy egyedi segélyhívó kód, ami megkönnyíti a mentőegység pontos helyszínre
érkezését.

A következő turisztikai szezonig karbantartást, felújítást végzünk eszközeinken, felszereléseinken, illetve rendezvények biztosításában is részt veszünk. Vízimentő kollégáink nagy része pedig tavasszal kezdi a fizikai és elméleti felkészülést a nyári szezonra.

A célunk továbbra is az, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava” – olvasható a közleményben.