11. Ultrabalaton: tízezren futották körbe a tavat (somogytv.hu)

Mintegy 10 ezren futották körbe a magyar tengert a hétvégén. A 11. Ultrabalatonra idén rekordszámú nevezés érkezett. A 220 kilométeres távot nem csupán magyar futók teljesítették, lengyel, francia és cseh sportolók is voltak a nevezők között. A megmérettetést egyénileg és csapatban is lehetett teljesíteni, utóbbihoz a Virtuózok is csatlakoztak Miklósa Erika vezetésével.

Volt, aki még az utolsó pillanatokban is melegített, míg más lazító masszázzsal, vagy éppen egy szerencsepuszival készült fel a 220 kilométeres távra. A résztvevők hónapokig edzettek az Ultrabalatonra.

Boros Anikó:
– Voltak edzéseink az Omszk-tónál, ahol egy napon keresztül órás váltásban futottuk a kilométereket és mindenki még egyénileg és különböző futóversenyeken különböző távokat futottunk.

A tókerülő verseny Balatonvilágosról indult, egyéniben és csapatban is indulhattak a résztvevők. Volt, aki először vállalkozott a 220 kilométeres táv lefutására, de akadtak rutinos versenyzők is.

Deák Barbara:
– Nekem ez a negyedik versenyem és szerintem nagyon jó itt lenni és én nem izgulok nagyon, de már nagyon várom, hogy fussunk.

A futóknak 32 óra állt a rendelkezésükre, hogy a Balatont megkerülve visszaérjenek Balatonvilágosra.

Az egyéni futók egymaguk tették meg a 220 kilométert amíg a 2, 3, 5 vagy akár 12 fős csapatok tagjai szakaszokra osztották egymás között a távot. Toldi Péter először indult egyéniben a megmérettetésen.

Toldi Péter:
– Kezdetnek az első 100 kilométer az relatíve könnyű volt a szél miatt, az éjszakai eső viszont nagyon megnehezítette a körülményeket.

A 10 ezer fős mezőnyhöz a Virtuózok csapata is csatlakozott, hogy így hívják fel a figyelmet a mozgás örömére. Vezetőjük Miklósa Erika Kossuth-díjas opera-énekesnő azt mondja: éjszaka volt a legnehezebb a futás.

Miklósa Erika, Kossuth-díjas opera-énekesnő:
– Egy jó kis zene, United vagy ZAZ, vagy a Red Hot Chilli Peppers túllendített minket, amikor már éppen lankadt a hangulat, hajnali 4 órakor, akkor beraktunk egy jó kemény zenét és attól mindenki felpezsdült.

Miklósa Erika Batta Andrást is megfertőzte a sport szeretetével. Ezért is döntött úgy a zenetörténész, hogy indul a megmérettetésen.

Batta András, zenetörténész:
– Azóta rendszeresen futok, úgy egy héten 3-szor, 4-szer eddzek rendesen és nagyon jót tesz, úgyhogy mindenkinek merem ajánlani, hogy ilyen hajlott korban is nyugodtan ellehet kezdeni.

A Virtuózok csapatához hajnalban Balog Zoltán miniszter is csatlakozott, aki az utolsó 7 kilométeren vitte a stafétát a versenyen. A politikus úgy fogalmazott: egy-egy ilyen sportesemény összehozza az embereket.

Balog Zoltán, miniszter, EMMI:
– Ez egy olyan dolog, ami összeköt, Magyarországon rengeteg olyan dolog van, ami szétválaszt, szembefordít, a másik ellenfelévé, ellenségévé tesz. De ez az embert sporttárssá teszi és baráttá, úgyhogy mindenkinek ajánlani tudom.

A férfiaknál egyéniben Dan Lawson 18 óra 30 perccel lett az abszolút győztes a 11. Ultrabalatonon, amíg a nőknél egyéniben harmadszor hozhatta el a kupát Maráz Zsuzsa.

Maráz Zsuzsa, női 1. helyezett, 11. Ultrabalaton:
– Ez volt a legnehezebb a 3 közül, az első sikerült a legjobban. Tavaly is voltak nehézségeim, de ez, hogy az időjárás ennyire kemény volt ez nagyon megviselt, ahogyan a többieket is. Elégedett vagyok az eredményemmel, bár szerettem volna esetleg a saját pályacsúcsomat egy picit megjavítani, de a felénél, igazából 170-nél már láttam, hogy nem fog menni és akkor elengedtem.

Évről-évre népszerűbb az Ultrabalaton – ezt már Zelcsényi MIklós versenyigazgató mondta. Bár idén extrém körülmények között kellett a futóknak teljesíteniük.

Zelcsényi Miklós, versenyigazgató, Ultrabalaton:
– Idén rekord nevezői létszámmal vágtak neki a körnek, több, mint 1000 csapat és 200 egyéni nevező indult neki, 10 ezer fő vett részt az idei ULtrabalatonon. Nagyon nehéz körülmények voltak mivel napközben az északi-parton napsütés és szél, a déli oldalon pedig óriási eső, záporok és viharos szél nehezítette a nevezők dolgát.

A megmérettetés népszerűségét az is bizonyítja, hogy 54 óra alatt betelt a nevezési lista.