Tizenötmilliárd forintos keretből támogatják a fogyatékkal élők lakhatását (zaol.hu)

Tizenötmilliárd forintos pályázatot hirdet a kormány, amelyből Magyarország kevésbé fejlett régióiban civil, egyházi és önkormányzati fenntartású intézmények úgynevezett támogatott lakhatást és hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat alakíthatnak ki fogyatékossággal élő emberek számára – írja a zaol.hu.

Ezt jelentette be Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár Vonyarcvashegyen, a LélekTánc elnevezésű társművészeti program kezdetén, amelyben a nagyközség, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány és az Imre Sándor Szeretetszínház működik együtt, a közös alkotás lehetőségét biztosítva ifjú színészeknek és értelmi fogyatékossággal élő képzőművészeknek.

„Ilyen mértékű fejlesztés eddig nem volt, ez újdonság a hazai fogyatékosságügyben, gondoskodáspolitikában”, emelte ki a politikus a megnyitót követő sajtótájékoztatóján.

– A 15 milliárd forintos keret családias légkörű, hangulatú házak építésére nyújt lehetőséget, amelyekben fogyatékossággal élő embertársaink élhetnek, a nagy intézményekbe való költözés helyett – mondta Fülöp Attila. – Itt például alapszolgáltatást, nappali házi segítségnyújtást kapnak, és sokkal nagyobb lehetőséget az önálló életre, döntéshozatalra, a társadalomban való részvételre, mint a korábbi évtizedekben felépített nagy intézmények világában.

A bejelentésre azért választották a vonyarcvashegyi, példaértékű kezdeményezést, mert az egy másik szegmensben mutatja meg: miért fontos, hogy a fogyatékossággal élő honfitársaink értékeit, önállóságát lássuk és segítsük, szögezte le a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, hozzátéve: a kormányzat célja a paradigmaváltás, vagyis az, hogy a fogyatékos-ellátásban a korábban kialakított nagy intézmények helyett olyan lehetőséget biztosítsanak, amely az önállóságot segíti. Ennek egyik eszköze a támogatott lakhatás, amelyre a Széchenyi 2020-program, illetve hazai költségvetési források teremtenek lehetőséget.

Fülöp Attila úgy fogalmazott: a kormányzat gondoskodás- és szociálpolitikájában a legfontosabb az egyén, illetve az ő méltóságának tisztelete.

Pályázni Budapest és Pest megye kivételével az egész országból lehet december 1. és 2023. január 6. között.