Tíz megye kortárs alkotói a Balatonalmádi-Vörösberény Magtár Rendezvényházban (veol.hu)

Gigantikus képzőművészeti bemutatónak ad otthont augusztus közepe óta a Balatonalmádi-Vörösberény Magtár Rendezvényház. A szeptember 15-éig látogatható Új Dunántúli Tárlaton tíz megye meghívott, hivatásos kortárs alkotói mutatkoznak be műveikkel.

Veszeli Lajos festőművész negyven éve él a városban, dísz­polgár és a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének tulajdonosa. A mostani lenyűgöző tárlat létrehozása a nevéhez fűződik. Három évtizede nincs közös bemutatkozási lehetőségük a dunántúli művészeknek. Az elsőt 1936-ban Szombathelyen rendezték, majd az 1960-as évektől újraindultak, és az 1980-as évek is újabb korszakot jelentettek. Azóta hiányoztak a hasonló kezdeményezések, átfogó összképet adva a Dunántúlon élő képzőművészek munkásságáról – írja a veol.hu.

Veszeli érdeme, hogy Balatonalmádi az elmúlt évtizedekben a tó képzőművészeti centrumává vált. Szisztematikus munka áll e mögött. A művész jelenleg is művésztelepet vezet a szomszédos, egykori jezsuita kolostorban. 1953 és 1963 közötti régi kurzusok szellemisége valósul meg. 30 éve itt rendezik meg a Balaton Tárlat Biennálékat. 2013-ban a Balaton-parti Szent Erzsébet ligetben létrehozták az Kézfogás Európa szoborparkot. Művésztársai kezdeményezésére a vasútállomás aluljárójában is félévente új alkotásokat láthatnak az érdeklődők. Hosszú ideje nemzetközi és hazai minőségi tárlatok színtere Balatonalmádi.

Az Új Dunántúli Tárlat ötlete két éve merült fel benne, megszállottan foglalkoztatta a gondolat. Kezdeményezésére megmozdult a kisváros, és ő az „alulról” induló összefogás élére állt. Művésztársak, családtagok, barátok, civilszervezetek, nyugdíjasok támogatták az elképzelését. Objektív okok miatt később kezdték a szervezést.

Június közepén házának kertjében Baky Péter kurátortársával együtt tíz megye kurátoraival tanácskozott, akik első hallásra képtelenségnek tartották az idei megnyitót. Aztán augusztus 17-én 18 órakor Keszey János polgármester mintegy 400 ember előtt elmondta a köszöntőjét, majd Feledy Balázs művészettörténész megnyitotta a nagyszabású, ovációval kísért kiállítást, amely Európa bármely nagyvárosában megállná a helyét, magas esztétikai színvonalon közvetíti a dunántúli művészek alkotói világát.

Feszült, lankadatlan munka előzte meg a megnyitót, Veszeliék a szó szoros értelmében két végén égették a gyertyát, a nagy kihívás erőt adott a rendezőknek. A művésztársak: Baky Péter, Ferenczi Gábor, Fábián László, Imre Péter segítsége különösen értékesnek bizonyult. A feltételek megteremtése egyfajta építkezéssel járt, az optimális terek kialakításához a Veszprémi Petőfi Színház díszlettárából válogatták a falakat.

A hatalmas földszinti termekben, az ugyancsak terjedelmes padlástérben és pincében, valamint a külső térben a tíz megyéből (Pest megyét a Dunántúl keleti részén élő művészek képviselik) csaknem 150 meghívott művész, közöttük Kossuth- és Munkácsy-díjasok és egyéb kitüntetettek festménye, grafikája, szobra, iparművészeti munkája tekinthető meg. A megyei kurátorok javaslata alapján egy-egy megyéből átlagban tizenöt művész mutatkozik be két-két alkotásával. A kiállított darabok száma megközelíti a háromszázat.

A boltíves, 90 méter hosszú, 9 méter magas pincében bemutatott különböző nagyságú, kőből, fából, fémből készült megvilágított szobrok is – tömbök, figurák, objektek, torzók, töredékek – korlátlan művészi invencióról tanúskodnak; némelyikük túlszárnyalhatatlanul bravúros.

Az Új Dunántúli Tárlat nemcsak a földrajzi tájegységben, hanem a magyar kulturális életben is kuriózum. Veszeli Lajosék már a megnyitót követő napon arról tárgyaltak a kurátorokkal, hogy ha megteremtődnek a kedvező anyagi és logisztikai feltételek, kétévenként megrendezik az impozáns seregszemlét. Terv ide vagy oda, bátran kijelenthetjük, hogy Balatonalmádi a mostani regionális tárlattal visszavonhatatlanul a Balaton és a Dunántúl képzőművészeti központja lett.

A teljes, fotókat is közlő cikk itt érhető el.