Titokzatos levél kering a siófoki obszervatórium ügyében

Titokzatos, névtelen levelet kaptak balatoni szervezetek a napokban a siófoki obszervatórium ügyében, amelyet csak alá kellett volna írniuk, és továbbítaniuk a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely részére. A levél valódi szerzői komoly szakmai érvek és pontos információk birtokában fejtik ki, miért kellene a miniszternek megsemmisítenie az obszervatórium szomszédságába tervezet ötszintes társasház építési engedélyét. A kiadott engedéllyel szembeni fellebbezési határidő múlt héten lejárt, de a mai napig nem derült ki, élt-e a leginkább érintett  Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSZ) ezen jogával.

 

A hirbalaton.hu már múlt héten feltette a kérdést az OMSZ-nak fellebbeztek-e az ügyben, ha igen miért, ha pedig nem, miért nem. A visszajelzés szerint továbbították a kérdést az agrártárcához. Ebből az következik, az OMSZ közvetlenül nem válaszolhat, és vélhetően nem hozhatott saját maga döntést az ügyben. (Itt írtunk arról, hogyan kaphatott engedélyt egy ekkora építkezés a siófoki meteorológiai bázis szomszédságában.)

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) pár hete az agrárminisztertől kért segítséget az ügyben, hiszen egy ilyen volumenű építkezés veszélyeztetné a balatoni viharjelzéshez is adatokat nyújtó obszervatórium méréseinek pontosságát. A tárca azt válaszolta, egyedi ügyekben nem illetékes. Dr. Hajósy Adrienne, az egyesület programfelelőse, a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, ha az építkezés megkapta a végleges engedélyt, ombudsmanhoz fordulnak, hiszen közérdekről van szó, és a hatósági eljárás során nem vettek figyelembe fontos információkat. Példaként említette a kiadott építési engedély indoklásában szereplő szövegrészt: “A helyszíni szemlén az Országos Meteorológiai Szolgálat jogi képviselője és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság képviselője által elhangzottak a tervezett épület építésének vonatkozásában nem vizsgálhatók, mivel azok feltételezéseken alapulnak, így állításukat a jelen eljárásban az építésügyi hatóság nem veheti figyelembe.”

 

A titokzatos levél

Csak feltételezések vannak arról, kik írhatták a titokzatos névtelen levelet. Annyi látható az öt oldalnyi dokumentumból, hogy sok mindent tudnak, szakemberek, és valamiért nem vállalhatták fel a nevüket, de mégis tenni akartak az obszervatórium védelme érdekében.

A tények teljes és pontos ismeretében íródott, paragrafusos hivatkozásokat is tartalmazó levél szerzői szerint az eljáró hatóság határozata „súlyosan, több ponton számos jogszabályt megsértve vagy teljességgel figyelmen kívül hagyva készült el.”

Az iromány első indoklásként felhozza, hogy az építési engedély megadásáról szóló határozat megsértette a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvényt, miszerint a Balaton szabályozási partvonalától 30 méterre – medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épület kivételével- épület nem helyezhető el.

„Ez az abszolút építési tilalom 2019. január 02. napjától él, tehát ez alapján már elvi építési engedély sem lett volna kiadható, de végleges engedély különösen nem, mivel a végleges tervek alapján az épület a Balaton szabályozási partvonalától 30 méteren belül fekszik” – fogalmaz a levél, amely szerint már ennek okán is indokolt az eljáró hatóság határozatának hatályon kívül helyezése.

A további érveket sorakoztató írásban több kifogást emelnek a hatósági eljárással szemben, kiemelve, hogy az obszervatórium amúgy helyi egyedi építészeti értékvédelemmel védett épület, a szoros szomszédságába megépíteni tervezett ötszintes társasház pedig nem illeszkedik a környezetéhez.

A levél zárásként felhívja a figyelmet arra, hogy súlyos következményei lehetnek, ha csorbul a balatoni viharjelzés pontossága, és kéri a minisztert, hogy „szíveskedjen megakadályozni ennek a végzetes hibának az alkalmazását és felügyeleti jogkörével élve szíveskedjen a határozatot hivatalból eljárva megsemmisíteni”.