Tilos célzottan csukára horgászni a Balatonon

Február 1-jén életbe lépett a csuka fajlagos fogási tilalma országszerte – így a Balatonon is.

(Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.) 

A 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 9. mellékletében foglaltak határozzák meg az egyes fajok fogható mérettartományát – írja a balatonihal.hu. A jogszabálynak megfelelően a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. informálja a horgászokat a helyi horgászrendben elhelyezett tájékoztató táblázatában. Azonban az országos érvényű jogszabályokon túlmenően a balatoni horgászoknak a Balatoni Horgászrend helyi szabályozásait is figyelembe kell venniük. A február hónapban ragadozókra horgászóknak figyelniük kell még a szabályzat 45. pontjára is:

“TILOS célzottan olyan halra horgászni, amely méreten aluli (méretkorlátozás alá eső, de azt el nem érő hal) vagy amelynek fogási tilalmi ideje a horgászat időpontjában érvényben van, még akkor is, ha a horgász visszaengedi a halat. Ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, akkor a horgász módszert és/vagy horgászhelyet köteles váltani.”

A fentiek alapján februárban tilos célzottan csukára horgászni, de ha véletlenül mégis ilyen faj akadna horogra, a horgásznak gyorsan és kíméletesen vissza kell engednie a vízbe, majd törekednie kell rá, hogy elkerülje az ismételt csuka fogást. Ha ennek ellenére ismételten elő fordulna, módszert és/vagy horgászhelyet köteles változtatni!