Tihanyi lakókomplexum: száz tiltakozó levél landolt a kormányhivatalnál (atlatszo.hu)

Látványterv (Forrás: ÉTDR)

 

Az atlatszo.hu értesülései szerint a kormányhivatal nem adott ügyféljogot a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak és Magyar Természetvédők Szövetségének sem. Utóbbi szervezet nem hagyja annyiban a dolgot, és bírósághoz fordult.

A Kenderföldek a Tihanyi-félsziget déli részén található összefüggő erdős terület, amit a helyi önkormányzat a megengedő szabályozásokkal a „fejlesztés érdekében” beáldoz az ingatlanbefektetők és a turisztikai beruházások érdekében.

A hírportál hívta fel először a figyelmet arra, hogy mekkora természetpusztítással fognak járni a tervezett építkezések a területen. Az egyik telekre épül a Cordia hotel és lakótelep, ami miatt letarolnák a fás telek jelentős részét. Az önkormányzat természetvédelmi területre tervez egy 200 férőhelyes parkolót. Erre jött a hír az Építészfórum oldalán május végén, hogy egy újabb magánkézben lévő telket építenének be a Kenderföldeken. A cikk szerint a tulajdonos a Korner Klub Kft., a terveket pedig a Bplan Architect Kft. jegyzi. Amennyiben ezek a fejlesztések megvalósulnak, akkor a helyiek búcsút inthetnek a természetközeli területnek.

A tiltakozók elárasztották a kormányhivatalt észrevételekkel

„Mindent megteszünk, hogy megfúrjuk ennek az új lakókomplexumnak a tervét. Szerencsére még a közzététel napján kiszúrtuk a zöldhatóság oldalán, hogy megindult az előzetes vizsgálati eljárás. Az a stratégiánk, hogy elárasztjuk a kormányhivatalt észrevételekkel, illetve minél több hatásterületen belül élőt ráveszünk, hogy adja be ügyfélkérelmét. Sokan beküldték az észrevételeket, ennek hatására első sikerként elértük, hogy a hivatal rádobott még 35 napot az eljárásra” – számolt be a tihanyi forrásunk.

(Forrás: kormányhivatal)

 

Az engedélyeztetési folyamat menete a következő:

  1. előzetes vizsgálati dokumentációt készíttet a beruházó,
  2. ami alapján a környezetvédelmi hatóság megállapítja, hogy a beruházásnak van-e jelentős környezeti hatása,
  3. időközben azonban az érintetteknek van lehetőségük észrevételeket tenni – ezzel éltek most a civilek Tihanyban.

 

„A Balaton körbeépítése során mindenki csak legyinteni szokott, »nem lehet semmit tenni a beruházások ellen, úgyis megépítik azokat«. Ha így állunk hozzá, akkor valóban meg. Mi ezzel az akcióval azt is meg akarjuk mutatni a többi civilnek, hogy érdemes fellépni a Balaton környékén beruházókkal szemben”– mondta a tihanyi érintett.

A kormányhivatal végzésében azt írják, hogy az érintett nyilvánosság részéről „tetemes mennyiségű (több mint 100 érintettől) észrevétel érkezett az eljárás kapcsán, melyek érdemi vizsgálata szükséges”.

(Forrás: kormányhivatal)

A fák eltakarnak – amíg vannak

A laphoz eljutott néhány kormányhivatalhoz intézett észrevétel, amelyek a következőkre mutatnak rá:

  • a dokumentáció nem említi az épületek befogadóképességét, és hogy hány lakást kíván a beruházó kialakítani bennük;
  • nem számol a gépkocsik által generált többletforgalommal a közutakon.

Arra a beruházó által fizetett dokumentáció is rámutat, hogy az új épületek „egyáltalán nem illenek a helyben megszokott, hagyományos építészeti elemek közé”, valamint, hogy „jelentős tereptárgyaknak minősülnek, így a táj egészére nézve, jelentős zavaró hatás léphet fel”. A felmerülő problémát a következőképp próbálnák kiküszöbölni: az épületek takarását a szomszédos területek fás, bokros vegetációjára bízzák.

A látványtervről balról lemaradt a szomszédban épülő óriási lakótelep, az önkormányzat a zöldtetős épületek elé sportpályákat, a jobbra lévő telekre pedig 200 beállós parkolót és látogatóközpontot álmodott, ráadásul az erdőt egy új közút szelné át (Forrás: ÉTDR)

Ismerve a Kenderföldek területén végrehajtani kívánt egyéb fejlesztéseket, jogos az aggodalom, hogy a növényzet sokáig nem tudja majd betölteni ezt a takaró funkcióját, ugyanis a szomszédos zöldterület jelentős része átadja a helyét apartmanházaknak, sportpályáknak és parkolóknak.

A fenti látványtervről egyébként lemaradt a szomszédban épülő óriási lakótelep: az önkormányzat a zöldtetős épületek elé sportpályákat, a jobbra lévő telekre pedig 200 beállós parkolót és látogatóközpontot álmodott, ráadásul az erdőt egy új közút szelné át. (A parkoló és a látogatóközpont tervét egy időre a Magyar Természetvédők Szövetsége által indított pereskedés hiúsította meg tavaly év végén.)

A Kenderföld teljes beépítését tervezik,  a fák nagy részét kivágnák

 

Véleményük szerint jóval biztonságosabb módszer lenne a tájképbe önmagába is illeszkedő épületek tervezése, nem pedig a garanciavállalást nélkülöző és valójában betartathatatlan látszatmegoldás, miszerint a növényzet majd eltakarja azt, ami nem illik oda.

Trükk: külön-külön egyik építkezés sem problémás

Azt még a beruházó által finanszírozott dokumentáció is kritikusan jegyzi meg, hogy a beruházásokat nem külön-külön kellene vizsgálni:

„Tihany területén több ponton zajlanak, vagy vannak tervezés alatt hasonló beruházások, amelyek önmagukban értékelve, a fentiek alapján nem minősülnek ugyan jelentős hatásnak, viszont a beruházások hatásainak kumulálódása révén, nagyobb (települési vagy lokális táji) léptékben már jelentősnek mondhatók. Mindezeket az összegződő hatásokat településrendezési vagy egyéb hatósági eszközökkel kell megvizsgálni, nem pedig egy adott beruházás (előzetes vizsgálat, Natura 2000 hatásbecslés stb.) eljárásában külön külön.”

Három egyesület készített egy szándéknyilatkozatot arról, hogy közösen kidolgoznak egy megőrző jellegű hasznosítási koncepciót a Kenderföldekre, az ahhoz szükséges vizsgálat engedélykérelme már bent van a kormányhivatalnál.

Beadtak egy kérelmet a Jövő Nemzedékek Szószólójának is, hogy szólítsa fel a településvezetést a Kenderföldek átfogó vizsgálatának megkezdésére is. A kérelem szövege szerint „jól felismerhető szándék az önkormányzat részéről, hogy a fent említett egyes beruházásokat egymástól elkülönítve, nem azok összefüggésében kívánja – szükség esetén – vizsgálni, hanem megpróbálja elkerülni egy átfogó vizsgálat elindítását, végrehajtását.”

A közös nyilatkozat

Az atlatszo.hu teljes cikke itt érhető el.