Tihanyi hotel követésre méltó megoldása az élelmiszerpazarlás ellen (turizmusonline.hu)

Követésre méltó kampánnyal csökkenti az élelmiszerpazarlást a Club Tihany Resort: ha a gyerekek tényleg csak annyit esznek, amennyit szednek, akkor zsetont kapnak, amit később a szálloda boltjában levásárolhatnak. 

Tóth Mihály, a balatoni hotel MICE értékesítési vezetője a turizmusonline.hu-nak elmondta, a komplexum zöldítését kulcsfontosságúnak tartják. Ezért a teljesség igénye nélkül napelemekkel szolgálják ki a hálózat nagy részét, a medencéket a hotel saját fúrt kútjának vízéből látják el, a parkban mulcsozással csökkentik az öntözési igényt, és a szálloda egész területén szelektíven gyűjtik a hulladékot.

A közel 1500 férőhelyes szálloda MICE értékesítési vezetője elmondta, a komplexumot 1985-ben építették fel az akkori legkorszerűbb osztrák és dán technológiával, ami még ma is megfelel az energetikai elvárásoknak. Ez a fenntartható fejlődés alapja, azonban most szintet is lépnek. Tavaly év végén minimálisra csökkentették a gázfüggőségüket, és csak a medencék, szállodai szobák fűtésére és a konyhai gépek egy részének üzemeltetésére használnak gázt, de mindhárom esetben használnak már elektromos áramot is, egyre nagyobb arányban. 2012-ben helyezték üzembe az első naperőművüket, ami 131 kilowattos teljesítményre képes, majd 2023-ban készült el egy 200 kilowatt teljesítményű park mellé. Így a fotovoltaikus erőmű szolgálja ki a hálózat nagy részét –  mondta a szakember.

A fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmazható klímaberendezéseik náluk kivétel nélkül hőszivattyús megoldásúak, ami a legkorszerűbb technológiának számít jelenleg. 2020-ban elektromos autó töltőpontokat is telepítettek, hiszen egyre több vendég érkezik ilyen típusú járművekkel.