Tihanyban nagy változást hozott a választás (444.hu)

A tihanyi választási eredményt le lehet fordítani úgy is, hogy győztek a környezetvédők. A falut 18 évig vezető polgármester, Tósoki Imre nem indult újra, de volt egy favoritja, Juhász Gábor, aki 30 százalékkal második lett – írja a 444.hu. A választáson Kötél Balázs független induló győzött, csaknem 49 százalékkal.

 

A tihanyi választás azért tűnt izgalmasnak, mert komoly tiltakozást váltott ki egy beruházás, amit egy nagy zöldterületre, a Kenderföldekre terveztek. Kötél Balázs a választás előtt a 444-nek arról beszélt, a Kenderföldek miatt kezdett a közélettel foglalkozni. „Látva, hogy mik történtek, úgy gondoltam, lehet máshogy is irányítani a települést.”

A tiltakozások hatására egyébként a beruházás terve módosult, egy nagy komplexum helyett több kisebb épület jöhet létre a területen.

„Ezek már sokkal közelebb vannak ahhoz, amit el tudnék fogadni, de ez nem az én döntésem lesz, hanem a testületé” – mondta még a választás előtt Kötél Balázs. Nehéz dolga nem lesz a testületben, hiszen a hat képviselőből öt az ő csapatában van. Ezt már a választás után árulta el. Tudja, hogy a terveket nem lehet lenullázni, de fontos, hogy mindenki elégedett legyen.

Arról is beszélt, a településen elhíresült építkezésekkel kapcsolatban már nincs mit tenni, vendettát nem akar és mozgástere sincs a jövőre nézve se, azt viszont elérné, hogy „ciki legyen elhordani a hegyet.”

 

Tihanyban nagy változást hozott a választás, máshol marad a tiltakozás a Balatonnál:

  • Tihanyban a választás után „ciki lesz elhordani a hegyet.”
  • A balatonaligai tiltakozó civilek kikaptak.
  • Balatonföldváron a visszásságokkal teli kikötőfejlesztés nem buktatott polgármestert.
  • A Balaland ellenére maradt a szántódi polgármester.
  • Több volt polgármester maradt volna képviselő – tihanyban is – , de nem kértek belőlük – fogalmaz a 444.hu.