Tihany: csodákra képes egy kitűnő közösség (veol.hu)

Több milliárdos fejlesztést valósítanak meg Tihanyban idén, mondta Tósoki Imre polgármester, aki büszkén számolt be a veol.hu-nak az elmúlt tíz év beruházásairól, illetve a kitűnő közösségről is.


– Nagyon sikeres év volt a tavalyi, ugyanis az önkormányzat önállóan, a Tihanyi Bencés Apátsággal és több településsel együtt is nagyon jelentős forrásokat nyert el a megyei és országos pályázatokon a műemléki és a világörökség-várományosi területek megújítása címén – mondta a polgármester.

Tósoki Imre hozzátette, jelenleg a Major utcai közműfejlesztést, illetve a sportcsarnok korszerűsítését végzik, utóbbi nem csak az általános iskolai testnevelésóráknak, hanem a tihanyi labdarúgóklubnak is helyet ad, és korszerű helyszínt a rendezvényeknek. A csarnokban 150 férőhelyes lelátót is kialakítanak, legkésőbb április közepére.

Az önkormányzat más balatoni településekkel együtt 3,5 milliárd forint támogatáshoz jutott, amit itt a világörökség-várományosi helyszínek megújítására fordítanak.

Sikeresen pályáztak az apátsággal együtt is Tihany turisztikai fejlesztésére. Eszerint megújul a Csokonai-liget az apátságnál, ahol nyelvemlék tanösvényt is létrehoznak a Tihanyi alapítólevél alapján. Megújulnak a Mádl Ferenc teret és az apátságot összekötő lépcsők a függőkertekkel együtt, és föld alá vezetik a csapadékvizet. A művészeknek kulturális élményházat hoznak létre, emléket állítva mások mellett Illyés Gyulának, Németh Lászlónak, Szabó Lőrincnek. Felújítják a művelődési házat, amely turisztikai fogadóépület is lesz, kávézóval, kiállítótérrel, idegenforgalmi irodával.

Jelenleg kisebb rendezvények vannak a volt apátsági Magtárban, amelynek munkálatait rövidesen megkezdik. A Visszhang-dombon ősszel történelmi játszóteret építenek, és megújítják a nyilvános mellékhelyiséget. Mindezekről látványtervet készítenek, amit kiállításon mutatnak be. Mindemellett az apátág közel egymilliárd forintot nyert különféle beruházásra.

– Adódnak nehézségeink – fogalmazott a polgármester. A pályázat beadása óta ugyanis megdrágultak az építőanyagok. Emiatt a műszaki tartalmat csökkentik, amit az energetikai pályázatoknál, így a civilek házánál, iskolánál nem lehetett megtenni, és a pluszköltséget az önkormányzat fedezte.

Tósoki Imre rendezvényeikről azt mondta, továbbra is megszervezik egyebek mellett a levendula-, garda-, kecskeköröm- és szüreti fesztivált, nyárestéken külön súlyt helyeznek a főtéri zenés programokra. Szeptemberben Tihanyban szervezik meg az országos főépítész-találkozót.

– Ennyi munka mellett egyre kevesebb idő marad a fogathajtásra – jegyezte meg passziójáról, és a közelgő választások kapcsán kiemelte, sok megkezdett feladat van, így a negyedik ciklust bevállalja, ha az emberek is úgy akarják.

– Legbüszkébb a rendezettségre, a megújulásra vagyok, ami az elmúlt tíz évben Tihanyban megvalósult, és a kitűnő közösségre, amellyel ezt valóra lehetett váltani – hangsúlyozta.

A kérdésre, miszerint hogyan áll korábbi tervük, amellyel a parkolást Tihany bejáratához helyezik át, aláhúzta, nagy szükség lenne rá, csökkentené a nyári zsúfoltságot, a forrást még keresik, és az ingatlanokat is ki kell vásárolni, ami már folyamatban van.