Tihany: aggasztó állapotban van a Belső-tó vízminősége (Tihanyi Visszhang)

Aggasztó állapotban van a tihanyi Belső-tó vízminősége, egyre több gondot okoznak a vadak – számolt be az illetékes nemzeti park tájegységvezetője egy közmeghallgatáson a Tihanyi Visszhang újság beszámolója szerint. Az eseményen a polgármester elmondta, továbbra is emelkednek a település bevételei, tavaly nőtt a vendégéjszakák száma és az ebből származó idegenforgalmi adó, de az iparűzési adóbevétel is többletforrást jelent. A település mintegy 700 milliós éves költségvetésének egyharmadát adja az állami támogatás, és ugyanennyit hoznak az adóbevételek is.

Tihany költségvetése stabil, 2019-ben az előző évhez képest nőttek az adóbevételek, egyértelműen a turizmus a húzó ágazat, ez a legfontosabb megélhetési forrás a településen és ebből származik a legtöbb bevétel.

2019-ben több, jelentős beruházás valósult meg. Megépült a Civilek Háza, elkészült a közösségi térként is funkcionáló sportcsarnok, és elkezdte működését a levendula lepárló. Hazai pályázati támogatások révén több, fontos utca megújult, a Major utcában a gerincvezeték cseréje is megtörtént.

A következő években folytatódnak az útfelújítások. 2020-ban a Kossuth Lajos-, és a Csokonai utca teljes szakaszának rehabilitációja is megtörténik.

– 2020-ban komoly feladatok várnak ránk. Több nagy beruházást kell elindítanunk, illetve levezényelnünk. Teljesen megújul a Visszhang domb, az Apátsághoz vezető lépcsősor, a Csokonai liget, tovább fejlesztjük a szabad strandokat, és elkezdődik az egykori apátsági magtár teljes felújítása – mondta a fórumon Tósoki Imre polgármester.

 

Elszaporodott az alga a Belső-tóban

Az évértékelésen többek között szót kapott Vers József, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának tájegységvezetője, aki elmondta: aggasztó állapotban van a Belső-tó vízminősége, elszaporodott benne az alga, a szerves anyagok miatt gyakran habos a víz.

– Hosszú folyamat lesz a tó vízminőségének javítása, jelenleg is zajlanak ennek érdekében a munkálatok, amelyeket február 15-ig be kell fejezni, hogy utána rehabilitálni lehessen a területet. Az a cél, hogy az algás, lassan a halak számára is élhetetlen tó helyett egy vízinövényes, megfelelő vízminőségű tó legyen itt – vélekedett a szakember.

 

Egyre markánsabb a vadak jelenléte a településen

Kérdésekre reagálva elmondta: tisztában vannak vele, hogy egyre markánsabb a vadak jelenléte a településen, ami egyre több gonddal is jár. A vaddisznók jelentős anyagi kárt okoznak a telkeken, egyes szakaszokon  pedig sötétedés után autóval sem biztonságos közlekedni.

Megszaporodtak a rókák is, amelyekhez ráadásul felemás a lakosság hozzáállása. Vannak, akik etetik és óvják őket, de legalább ennyien vannak, akik nem tartják kívánatosnak a jelenlétüket.

– Nagyon nehéz megoldást találni arra, hogy csökkentsük a vadon élő állatok jelenlétét a településen.

Lakott területen a vadászatuk szinte kizárt, gondot okoz az is, hogy nem egy állandó állományról beszélünk, az állatok ki-be járnak a félszigeten. Tudunk a problémáról, de nem egyszerű megoldást találni – mondta Vers József, aki viszont többek kérésének eleget téve megígérte: újabb egyeztetést tartanak majd az ügyben, aTihanyi Visszhang beszámolója szerint.