Tihany a romantikus zugok fellegvára (nlc.hu)

A Balaton igazi éke a Tihanyi-félsziget, ami telis-tele van természeti, és kulturális kincsekkel, ráadásul történetét is megannyi legenda zengi körbe. Jobb helyszínt keresve sem találtni annak, aki egy kis romantikára vágyik – írja az nlc.hu.

 

A Tihanyi-félsziget vulkanikus hegysorának kelet felén áll a Tihanyi Bencés Apátság, amit I. András király alapított 1055-ben. Érdekessége, hogy tájolása – a régi templomokhoz hasonlóan – a felkelő Naphoz igazodik – írja a tihanyiapatsag.hu.

A monostorban jelenleg 10 szerzetes él, akik ellátják Tihany község és több környékbeli település lelkipásztori szolgálatát, mind emellett vendégfogadással, és kulturális programok szervezésével foglalkoznak. Az apátságot körbe öleli a hamisíthatatlan balatoni panoráma, ahol érdemes egy nagy sétát tenni kéz a kézben, az év bármely napján.

Romantikus andalgás a Lóczy Lajos tanösvényen

Különleges, romantikus és érdekes séta felfedezni a Lóczy Lajos tanösvényt, amely a Tihanyi-félsziget legszebb helyeit és látnivalóit veszi sorra.

A turistaút a Sajkod melletti Apáti-templomromnál kezdődik, majd az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül vezet a Szarkádi-erdőbe. Végül a Gejzír-mező és az Aranyház érintésével juthatunk el az ősközségbe.

 

Élményekkel teli séta az Apáti-hegyi Őrtorony Kilátóba

Kötelező randi-program egy kilátó megmászása. Szerencsére Tihany ebben sem szűkölködik: az Őrtorony kilátó a Tihanyi-félsziget közepén lévő Apáti-hegyen épült.

A háromemeletes, 16,5 méter magas kilátó nemcsak nevében, de formájában és szerkezetileg is az egykori őrtornyokra emlékeztet. A magasból gyönyörű kilátás nyílik a Tihany tavaira, az őslevendulásra és a sajkodi öbölre is.

A Visszhang-domb titkos legendája

Van olyan, aki ne hallott volna a tihanyi visszhangról? Messzi földön híres, amit érdemes felfedezni! Egy legenda szerint a félszigeten egy elátkozott hercegnőt zártak be a kövek közé, aki azt kapta büntetésként, hogy minden járókelőnek válaszoljon. Ha valaki felmegy a Visszhang-dombra, és egy jó nagyot kiabál az apátság felé, és az idő is tiszta, akkor a hang másodpercenként hétszer visszhangzik – írja az nlc.hu.