Tető épül a learatott balatoni nádból (sonline.hu)

Az enyhe téli idő, és a vékony jég sem kedvez a nád­aratásnak, a gumitalpú gépekkel nem tudtak rámenni a mélyebb területekre a hét elején. Hétvégén viszont nekilendültek a nádvágásnak, amire február 15-ig, indokolt esetben március közepéig van lehetőség a Balatonnál.

Nincs könnyű dolga a balatoni nádvágóknak. Megkezdődtek az aratások Vörs és környékén. Az öt–hat centis jég nem bírja el a gépet, az abroncsot roncsolja, de a magas vízállás sem kedvez a vágásnak – mondta el Pukli László a Somogyi Hírlap érdeklődésére. A vállalkozó hozzátette: bíznak abban, hogy enyhül az idő, mert csak a szárazabb részeken tudják most gyéríteni a nádat.

A pár centis jég nem kedvez a nád­aratásnak, nappal kienged, de éjjelente mindig visszafagy a nádas – mondta el Vida Imre. A balatonszentgyörgyi vállalkozó hozzátette: 1999 óta foglalkozik nádvágással, engedélyük március közepéig biztosít lehetőséget számukra. Hozzátette:  az idén azt látják, ritkább a nádrengeteg, de legalább jónak mondható a minősége. Az aratást egy gumikerekes járművel végzik Balatongyörök közelében. Miután levágják a nádat, a platóra kerül, amit aztán egy depórészen borítanak le. A kévéket kúpokba rakják, ezután osztályozzák a növényt. Nádszövetet is készítenek, de a legtöbb nádat tetőfedésre használják fel, miután kereskedelmi forgalomba került.
A nád megújulása nagyon fontos vízminőség szempontból, a vágások vetésforgószerű, elfogadott nádgazdálkodási terv alapján történnek.

Nádvágásra magánszemélyek, egyesületek, önkormányzatok esetében a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ad névre szóló környezetvédelmi engedélyt. Siklós Gabriella szóvivő elmondta: a nádvágásra december 1. és február 15-e közti időtartamban van lehetőség, de indokolt esetben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park hozzájárulásával március közepéig meghosszabbítható. Eddig 25 mederkezelői hozzájárulást adtak ki 30 hektárra. Az előző téli nádvágási ciklusban 67 engedéllyel 40 hektárnyi területen arattak. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy KEHOP-pályázat keretében tervezi a Balaton nádvágásához használható eszközök beszerzését. A komplex előkészítési szakasz ebben az évben lezárul, ezt követően indítják el az eszközbeszerzést.