TeSzedd – Megtisztították a környezetet Alsópáhokon (tvkeszthely.hu)

Alsópáhok is csatlakozott az április 28-ig tartó TeSzedd elnevezésű országos szemétszedő akcióhoz. A program nem csak a környezetvédelem szempontjából jelentős, komoly közösségformáló hatása is megmutatkozott. Több, mint harminc önkéntes döntött úgy, hogy részt vesz az Energiaügyi Minisztérium által támogatott eseményen.

 

A környezetük védelme iránt elkötelezett önkéntesek igyekeztek a hétvégén megtisztítani Alsópáhok közterületeit és külterületi helyszíneit.  Polgárőrök és civilek egyaránt részt vettek a programon.

„Ez nagyon rossz, mert a saját környezetünket tesszük tönkre. A talajunkat fertőzzük végeredményben ezzel a szemeteléssel. Mert nem csak háztartási hulladékot dobnak ki, hanem fertőző dolgokat is, mint például injekciós tűket, amivel egy másik embert megfertőzhet egy véletlen baleset során is.”- mondta Sorsné Hordós Csilla, a Szentpéterúri Polgárőr Egyesület tagja.

A kijelölt területek megtisztításában a Keszthelyi- és a Vármegyei főkapitányság rendőrei is segítettek az önkénteseknek. A szervezők a „Te szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz csatlakozva valósították meg a programot.

Horváthné Makó Judit, Alsópáhok alpolgármestere: „Alsópáhok 2008 óta csatlakozik az önkéntes hulladékgyűjtési akciókhoz, ez anno a Magyar Közút szervezésében indult elsőként. Évről évre kapcsolódtunk ehhez a lehetőséghez. Már első alkalommal is tudtuk, hogy rengeteg hulladék kerül ki illegálisan a közterületeinkre.”

Alsópáhokot is súlyosan érinti az illegális szemétlerakás problémája. A település környéki erdős területeken az önkéntesek főleg építési törmeléket, műanyag hulladékot, de kidobott slagot, valamint hungarocell táblákat is találtak.

„Vigyázzunk az otthonunkra, a természetre, az életünkre. Hiszen egy életünk van, és hogyha teleszemeteljük a lakóhelyünket, annak környezetét, az a későbbiek során ránk lesz rossz hatással. Szeretnénk üzenni a gyerekeknek, a fiataloknak, hogy már mos, kis korban kezdjék el a tudatos szemétgyűjtést. Használják a szemétgyűjtő ládákat, edényeket, eszközöket, és abba szemeteljenek. A felnőtteknek pedig azt üzenjük, hogy legyenek felelősségteljesebbek. .”- nyilatkozta Alsópáhok polgármestere, Czigány Sándor.

A közel háromórás szemétszedési akcióban Alsópáhokon és környékén összesen százötven nagy szemeteszsákot töltöttek meg az önkéntesek az összegyűjtött hulladékkal. A TeSzedd akció hazánk legnagyobb önkéntes hulladészedési mozgalma, melyet 11. alkalommal szerveztek meg. Az egész országra kiterjedő kampány célja, hogy az önkéntes megmozdulás által közösen tegyük szebbé, tisztábbá a környezetünket – szól a Keszthelyi TV tudósítása.