Természetes jelenség a Balaton algásodása (zaol.hu)

Szakértők szerint az algák megjelenése a Balatonban természetes. A „vízvirágzás”, azaz a lebegő algák felúszása, összegyűlése a vízfelszínen a rendkívül meleg időszakban egyáltalán nem szokatlan jelenség. 

„Kérjük a tisztelt fürdőzőket, hogy a Balaton algásodása miatt kerüljék a víz alatti fürdőzést és a víz véletlenszerű lenyelését. Az érzékenyebben ne fürödjenek.Javasoljuk a zuhanyzást minden esetben! ”- e felirat olvasható a nyugat-balatoni strandokon – írja a zaol.hu. Az idézett felirat figyelmeztető jelleggel került ki a fürdőhelyekre, s ráadásul a legtöbb helyen partközelben már csak a köveken láthatóak a moszatok. A Keszthelyi-öbölben a múlt hét közepi mérés szerint a tó középen 29 fokos volt a víz. Ez az extrém magas vízhőmérséklet kifejezetten kedvező az lebegő algák számára. A Balaton nyugati tórésze amúgy is algákban gazdagabb, mivel a tó többi medencéjéhez képest a sekélyebb Keszthelyi-öblöt a befolyó vizek fokozottabban terhelik tápanyaggal.

A zaol.hu megkeresésére a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közölte: a Balatont felkeresők számára természetes vizeinkben általánosan ajánlott fürdőzési tanácsokat kell betartani. Ha az algásodás jeleit észleljük (vízelszíneződés, vízfelszínen összegyűlt zöldes algatömeg) ezeket a részeket, amennyire lehetséges, igyekezzünk kikerülni. Érzékenyebb bőrűeknél allergiás reakciókat is kiválthat. Arról is tájékoztatást adtak, hogy az algásodás mértéke 1995 óta – köszönhetően számos, a külső terhelést csökkentő intézkedésnek – rekreációs szempontból is kedvezően alacsony szinten maradt: az algák mennyiségével arányos klorofill-koncentráció a fürdőzés számára ajánlott 75 mikrogramm/liter küszöbértéket nem haladta meg egyetlen tórészben sem. A szakemberek közlése szerint a nemsokára érkező hidegfront jó eséllyel megoldja, de legalábbis mérsékli a problémát.