Tényleg milliós fizetést kapnak a szakácsok a Balatonnál? (portfolio.hu)

Hiába özönlenek a turisták, a magyar szállodák és éttermek komoly gondokkal küzdenek, az utóbbi években jelentős problémát okozott a munkaerőhiány. Tavaly nagy port kavart a hír a magyar sajtóban, miszerint a Balatonnál egy képzett szakács akár 1 millió forintot is kereshet. A portfolio.hu kíváncsi volt, mennyire reális ez a bér és hogyan látják a helyzetet a balatoni vendéglátósok, szállodák. Mint kiderült, még ha valaki közel 1 millió forintos bért is ajánl, általában ennek közel felét kapják kézhez a dolgozók.

Évek óta rekordokat dönt a turizmus teljesítménye Magyarországon, a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a 2018-as minden idők legjobb éve volt. A KSH adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek az előző évhez képest 5,2%-kal több, összesen 12,5 millió vendéget regisztráltak, a vendégéjszakák száma 2017-hez képest pedig több mint egy millióval nőtt, így csaknem elérte a 31 milliót.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének decemberben publikált Trend Riportja pedig arról számol be, hogy a 2018. évi rekord eredmények főleg az erős belföldi keresletnek köszönhetőek, a magyar vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma országos szinten 4,3 %-kal nőtt 2017-hez képest.

A balatoni régió továbbra is nagyon népszerű: 2018-ban az ezen a területen működő szállodák összes árbevétele 10,1 %-kal múlta felül az előző évit. A belföldi vendégéjszakák száma (2707 ezer) 1,6%-kal haladta meg az előző évit, a szállodák átlagos kihasználtsága pedig éves szinten 55,2% volt.

 

Ahol az éves forgalom 40-45 százalékát a nyár adja

A Balaton térsége Budapest után Magyarország második legjelentősebb turisztikai területe, vendégforgalmi jellemzőit erős szezonalitás jellemzi. A szállodák éves forgalmuk nagyjából 40-45 százalékát a nyári hónapokban, a csúcsidőszakban realizálják, és akkor is inkább a hétvégékre koncentrálódik a forgalom – – mondta a Portfolio-nak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) volt főtitkára, jelenlegi elnöki tanácsadója. A Balaton-parti szállodák egy része télen zárva is tart és csak szezonálisan működik. Ez alól kivételt képeznek a térségben – például Hévízen vagy Zalakaroson – működő termál-, gyógyhotelek, melyek egész évben üzemelnek.

Kovács szerint a szektor legégetőbb problémája a munkaerőhiány: képzett és képzetlen munkaerőt találni egyaránt nagy nehézséget jelent az éttermek és szállodák számára. “Ma már a szállodák nagy része annak is örül, ha képzetlen munkaerőt sikerül találnia, és vállalja, hogy betanítja az új dolgozót” – mondta.

 

Csak álom az 1 millió forintos fizetés a Balatonnál

Évek óta egyre nagyobb a munkaerőhiány a tóparton, tavaly a Népszavának mesélte egy siófoki vendéglős, hogy egy szakács a Petőfi-sétányon havi 1 millió forintért helyezkedett el.

Sok helyen megy az, hogy igen magas fizetést ígérnek, de aztán mindenféle indokkal – például késés, nem megfelelő munkahelyi viselet – levonnak a bérből, csak úgy ugrálnak a mínusz 10 – 20 ezrek, így a végén az ígért 600-800 ezres fizetésből marad 500-600 ezer – mondta Horváth-Kertész Orsolya, a Zánkán működő Neked Főztem gasztrokocsma tulajdonosa. Úgy fogalmazott, a szakácsok a térségben idén nettó 500-600 ezer forint körüli összeget kereshetnek.
Arra a kérdésünkre, hogyan lehet mégis megtartani a jó munkaerőt, azt válaszolta, a fair munkakörülmények és a fix bér oldhatja meg a vendéglátósok problémáját.

“Mi egész évben nyitva tartunk, így az alkalmazottak fix bérrel számolhatnak, még úgyis, hogy december 31-től áprilisig csak hétvégén tartunk nyitva. Hiába kell csak három napot dolgozniuk, az alkalmazottak ugyanazt a bért kapják, mint az év többi részében, nyáron pedig a pörgősebb, nagyobb forgalmú napokon adunk bónuszt is” – jegyezte meg. Jelenleg 11-en dolgoznak a gasztrokocsmában, de nyárra keresnek 5-6 kisegítőt.

 

A fiatalok szeretnének sokat keresni, de sokat dolgozni nem

Próbálunk diákokat keresni, nagyjából nettó 1200-1500 forintos órabért tudunk adni – mondta, hozzátéve, próbál ismerősökön keresztül diákmunkást találni, mert úgy tapasztalja, a fiatalok szeretnének sokat keresni, azonban sokat dolgozni nem. Márpedig náluk déltől este 9-ig tart a munkaidő, hétvégenként garantált a telt ház, sok a munka. Horváth-Kertész Orsolya szerint a régióban a vendéglátósok számára a szezonális foglalkoztatás megoldása a legnagyobb kihívás.

“Volt egy másik éttermünk is, a Neked Főztem Reggeli és Burger, de végül bezártuk, egyszerűen azért, mert nem tudtuk biztosítani a szükséges létszámot” – tette hozzá.

 

Szakács munka érdekelne májustól!

Szatmári Csaba az egyik Facebook-csoportban írta ki, hogy idén májustól szakács munkát keresne a Balaton-parton. A bejegyzésre záporoztak a kommentek, rengeteg étterem jelezte, küldje el az önéletrajzát.

“Nagyon meglepett, hogy ennyi lehetőségem van, még válogathatok is” – mondta a Portfolio-nak a Hódmezővásárhelyen élő szakács, akinek ismerősei, oktatói javasolták, hogy keressen munkát a Balatonnál, mert ott sokkal jobb fizetést kaphat, mint a szülővárosában.

“A bejegyzésemben azt írtam, minimum 300 ezer forintot szeretnék, de a helyek egymásra licitálnak. Több vendéglátóhellyel is tárgyalok, de úgy néz ki, a kezdő fizetésem nettó 450-500 ezer forint körül lesz, és a teljesítményem függvényében ez az összeg még nőhet”- mondta, hozzátéve, mindegyik hely jelezte, a fizetés mellett szállást is biztosítanak számára. Hogy melyik étterem mellett dönt, az a munkaidőtől és a kezdő fizetés összegétől függ.

 

Gondban a szállodák is

Török Péter, a Hotel Bonvino Wine & Spa ügyvezető igazgatója szerint a munkaerő problémát is könnyebb kezelni, ha nem hosszabb-rövidebb szezonban gondolkoznak a szállodák. Ez volt Badacsonyban az első szálloda, amely a borturizmus köré épült és kezdettől egész éves nyitva tartást tervezett – írja a portfolio.hu.

A cikk folytatása itt olvasható.