Téma volt Club Aliga partjai egy részének eladása a parlamentben

A balatonvilágosi Club Aligát érintő problémákról is szó volt kedden napirend előtt az Országgyűlésben – az MTI tudósítása szerint. Az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt a Mi Hazánk politikusának kérdéseire, megfogalmazva azt is, hogy a helyi közösség akaratával szemben semmi ne épülhessen.

 

Az MTI közlése szerint Dúró Dóra (Mi Hazánk) a balatonaligai Club Aliga ügyében beszélt arról, hogy a parti telkek közül ötöt eladtak “oligarcháknak”, akik nem turisztikai fejlesztést hajtanak végre, hanem saját, magáncélú ingatlant építenek. Az adásvételi szerződésből kifelejtették, hogy a parti sétányt biztosítani kell a tulajdonosoknak – tette hozzá. Felháborítónak és törvénytelennek nevezte a beruházást, mert a kormányrendelet szerint turisztikai célú beruházást kellene végrehajtani.
Elmondta, az építkezés elkezdődött, a leggyorsabban úgy tudna lépni a kormány, hogy ha élne elővásárlási jogával, majd a parti sétány nélkül értékesítené újra a telkeket. Az oligarchák vagy az emberek oldalán állnak? – kérdezte a kormányt.

Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, megkezdődtek az egyeztetések a beruházó és az önkormányzat között, a beruházó az eredeti terveket megváltoztatta. Közölte, november 24-ig élhet az önkormányzat az elővásárlási jogával.
Azt mondta, garantálni szeretnék – akár az építési szabályozáson, akár a helyi önkormányzat érdekképviseletének megerősítésén keresztül – , hogy csak olyan fejlesztés valósulhat meg ezen a területen, amely egyezik a helyi közösség érdekeivel.
Szerinte három szempontot kell érvényesíteni: a Balaton természeti értékeinek védelmét, azt, hogy a helyi közösség akaratával szemben semmi ne épüljön ott, és maximálisan érvényesítsék a turisztikai célokat. Erről csak az önkormányzat és a beruházó tud egymással tárgyalni – mondta.

Pár napja a helyiek nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz az ügyben.