Télbúcsúztató másképpen

Tavasz és tél fordulóján egymást érik a vidám és hangos télbúcsúztató rendezvények a környéken. Eközben Aszófő határában, egy eldugott kis völgy mélyén a téltemetők – dacára a hideg hajnaloknak – szerényen jelzik: kopogtat a tavasz. 

Az Aszófői-séd völgyben hazánk egyik legnagyobb téltemető állományát csodálhatjuk meg. Az apró sárga virágszőnyeget átszövik a fehér hóvirágszigetek. A természetvédelmi területen található, tömegével élő védett növény hazánk legkorábban nyíló virágainak egyike. Itthon nem őshonos, mediterrán származású dél-európai faj, de jól beilleszkedett a hazai flórába, nem vált gyomnövénnyé, és ma már számos helyen megtalálható a nedves talajú gyertyános-tölgyesekben és ligeterdőkben.

Ha Aszófőről Pécsely irányába indulunk, letérve az útról egy rejtett völgyben már most gyönyörködjünk a virágokban. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrei minden évben arra kérik a kirándulókat, hogy ne sodorják őket veszélybe: csodálják meg e gyönyörű védett növényt eredeti termőhelyén és emlékként csak fényképeken vigyék haza!