Új bejelentés: társadalmi konzultációt indítanak a helyi fejlesztésekről

Jó hír a lakosságnak és az önkormányzatoknak, talán az új balatoni vízparti tervek eddig elmaradt társadalmi egyeztetését is meghozza, amit Latorcai Csaba területfejlesztési parlamenti államtitkár mondott kedden egy szentgotthárdi fórumon az MTI tudósítása szerint: “A helyben élők tudják megmondani, hogy mikor milyen fejlesztésekre van szükségük, ezért komoly decentralizációt kíván elindítani a kormány a magyar a területfejlesztési politikában”.

 

Az MTI híradása szerint az államtitkár kiemelte: nem lehet elhatárolt területként figyelembe venni a köznevelési és a szociális rendszer fejlesztését, vagy a gazdaságfejlesztést, ezekre együtt kell fókuszálni, és a helyiek tudják megmondani, hol van szükség iskolára, óvodára, gazdasági beruházásokra, a kis- és középvállalkozások, a kompetenciák vagy éppen az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére.

Bejelentette, hogy társadalmi konzultációt indítanak: minden megyébe ellátogatnak, megbeszéléseket folytatnak helyi önkormányzati, közigazgatási és gazdasági szereplőkkel, valamint a nemzetiségek képviselőivel, közösen keresve azokat a kitörési pontokat, amelyek versenyképesebbé tehetik az adott térséget.

Latorcai Csaba hozzátette, együtt kívánnak gondolkodni minden térség lakóival, s az új területfejlesztési politika egységének a járást tekintik.
Az államtitkár szerint a magyarországi szlovének lakta Rábavidék jó példája annak, hogy a határ menti együttműködés lehetőségeit kihasználva egy nemzetiségi közösség hogyan képes a megtartó erejét növelni és a térséget is dinamikusan fejleszteni.

Magyarország összes térségének és régiójának éppúgy versenyképessé kell válnia, mint az európai uniós tagállamok más fejlesztéspolitikai régióinak – hangsúlyozta, jelezve, ezért is fontosak azok a határon átívelő együttműködések, amelyek jó gyakorlatként határozhatók meg.
Kitért arra: a magyar területfejlesztési politika vezérlő elvnek tekinti az Európai Unió területi agendáját, annak az “igazságos Európa” jegyében határokon átnyúló integrációs törekvéseit, amelyek célja nemcsak az uniós állampolgárok életfeltételeinek javítása, hanem az egyes fejlesztési régiók együttműködésének fejlesztése is.

***

A szentgotthárdi fórumon előadást tartott Aleksander Jevsek szlovén fejlesztési és európai kohéziós politikáért felelős miniszter, aki szintén a határon átnyúló együttműködés fontosságáról beszélt, ennek fontos területeként említve a gazdaság és kultúra mellett a környezetvédelmet, a természetvédelmet és a turizmust is.
A szlovén miniszter fontosnak nevezte azokat a közös projekteket is, amelyek a fiatalok és az idősek problémáival foglalkoznak, illetve a határ mindkét oldalán tapasztalható munkaerőhiány leküzdését célozzák.