Tapolcai barlang – csodahely a Balaton közelében (egy.hu)

Akár esik az eső, fúj a szél vagy hétágra süt a nap, egy város a Balaton közelében minden körülmények között a legszebb arcát mutatja. Már csak abból adódóan is, hogy a legfőbb nevezetessége a föld alatt rejlik. Ismerd meg Tapolcát és benne hazánk egyetlen csónakkal felfedezhető barlangját! – írja az egy.hu.

(Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu)
  

Nagyon sok szép barlang van Magyarországon, de az 1903-ban felfedezett tapolcai kiemelkedik mind közül. Egyrészt ennek a föld alatti képződménynek nagy része vízzel borított, másrészt ez volt az első olyan barlang hazánkban, amit a felfedezését követően szinte azonnal turisztikai célra kezdtek hasznosítani.
A kétszintes látogatóközpont üzemeltetése részben megújuló energiával történik – ami eleve piros pont – , és minden korosztály számára nagy élményt nyújt. A közel másfélórás program keretében először szakképzett túravezető segítségével nyerhetünk betekintést a különböző termeken keresztül a cseppkövek, barlangok és benne lakó élőlények világába, majd kezdetét veheti a föld alatti kaland.

Bár a Tavas-barlang feltárt hossza eléri a tíz kilométert, mi ebből látogatóként csak egy kis szakaszt nézhetünk meg, azt viszont fantasztikus módon. Egy csónakban ülve evezhetünk a türkizkék vízen, és úgy érezhetjük magunkat, mintha egy föld alatti mini-Velence díszleteibe csöppentünk volna bele.

A Tavas-barlang rendkívül népszerű a látogatók körében, épp ezért a létszámkorlát miatt érdemes előre gondoskodni a jegyvásárlásról, ha biztosan látni szeretnénk ezt a csodavilágot.

 

Malom-tó

Tapolca egyik leghangulatosabb része a városközpontban található Malom-tó, amelynek szimbólumát, a malomkereket, egy közeli hotel falán találhatjuk. A tóban aranyhalak úszkálnak és rendkívül tiszta a víze. A Malom-tavat a Tapolca-patak táplálja, és összeköttetésben van a város alatt húzódó Tavas-barlanggal is. A már a rómaiak idejében is ismert tó különlegessége, hogy állandóan 16-18 fokos a hőmérséklete, így télen sem fagy be. Látogatóként azonban inkább ne teszteljük a víz hőmérsékletét, csak a szemünkkel fürdőzzünk a tó látványában.

A mediterrán jellegű házak és régi épületek között igazán üdítő egy sétát tenni, csakúgy mint a szépen parkosított Alsó-tó partján. Ha figyelmesek vagyunk, az éttermek mellett rálelhetünk a Halas-lépcsőre is, ami Varjas Judit keze munkáját dicséri. A 2016-ban elkészült alkotás a Pisztráng és Bor Fesztivál jelképe, aminek minden évben Tapolca ad otthont.

 

Marton László Emlékmúzeum

A település híres szülötte a Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész, Marton László, akinek a szobrait nemcsak a városban, hanem a világ több pontján is megcsodálhatjuk. Legismertebb alkotása a Kiskirálylány, ami Tapolcán kívül Budapesten, a Duna-parti korzón üldögél a maga csendességében, koronával a fején.

Marton László ars poeticája olyan pozitív hangulatot árasztó szobrok készítése volt, amelyek önmagukért beszélnek, kisugárzásuk van, és nehéz tőlük szabadulni. Tapolcán sétálva, és a köztéri alkotásait látva, ezek a szavak értelmet nyernek. Érdemes látogatást tenni a művész emlékmúzeumában is, ahol az életével és a szobrok alkotási folyamatával egyaránt közelebbi kapcsolatba kerülhetünk.
Séta a város alatt

Ha az előzőekben felsorolt látnivalók nem lennének elég meggyőzőek ahhoz, hogy Tapolcára látogassunk, következzen végezetül egy igazi különlegesség. A Balaton-felvidék mindig is híres bortermelő vidéknek számított, és Tapolca városa alatt épült ki az ország harmadik legnagyobb, összefüggő pincerendszere. A 20. század közepéig a Tapolca alatti borospincékben több százezer hektoliter bort tároltak, és indítottak útnak innen közép- és nyugat-európai borpiacok irányába.

A pincerendszer nyolc ága bebarangolható és olyan pontokat érint, mint a bortrezor, ahol a legértékesebb borokat tárolták, és ahol a tízezer literes fahordók közül kettőt még ma is megcsodálhatunk. A Leszner család birtokában álló, egykori borbirodalom és föld alatti rendszer csak különleges alkalmakkor nyitja meg kapuit a látogatók előtt, ilyenkor vezetett túra keretében lehet a pincébe bemenni – írja a fotókat is közlő egy.hu.