Védőoltásokat támogat a hévízi önkormányzat

Védőoltás támogatást kapnak mostantól a Hévízen élő, 0-12 hónapos korú gyermekek szülei, törvényes képviselői az önkormányzattól – olvasható a város közleményében.

A rotavírus és a gennyes agyhártyagyulladás ellen kérhető az oltási támogatás, s mindazok részesülhetnek benne, akiknek legalább egy éve bejelentett hévízi lakóhelyük van, vagy életvitelszerűen laknak a városban és bejelentett tartózkodási hellyel rendelkeznek. Az oltási támogatást a gyermek egy éves koráig kérheti a szülő, vagy a gyermek törvényes képviselője.

A szükséges kérelem formanyomtatvány a hivatalban kérhető el, illetve az önkormányzat honlapjáról tölthető le. Támogatást az kérhet, ahol a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 százalékát (142 500 Ft) nem haladja meg. A védőoltások támogatási keretösszege gyermekenként az oltóanyag igazolt vételárának kétharmadáig, de legfeljebb 100 ezer forintig terjedhet. A támogatás ugyanazon gyermekre tekintettel egy alkalommal állapítható meg. Az oltás beadását igazolni is kell, az oltási könyv bemutatásával. Aki kérelmet szeretne benyújtani, számítania kell arra, hogy csatolni kell jövedelemigazolást, valamint a beadott védőoltásról a gyermek háziorvosának igazolását és az oltóanyag megvásárlását igazoló gyógyszertári bizonylatot is.

– Az elmúlt időszakban egyeztetést folytattunk le a házi gyermekorvossal, aki a rotavírus (hasmenéssel, hányással, időnként lázzal járó számos esetben kórházi kezelést igénylő megbetegedés) és a gennyes agyhártyagyulladás (meningococcus B törzs) elleni védőoltások támogatását javasolta egyértelműen – jelezte Papp Gábor, Hévíz város polgármestere. – Mivel az ugyancsak sok problémát okozó bárányhimlő elleni védőoltás várhatóan ez év őszétől bekerül a nemzeti immunizációs programba, így annak támogatását nem javasolta a gyermekorvos.

A polgármester elmondta: a rotavírus és a gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás nagyon költséges, a kisgyermekes családoknak nagy anyagi megterhelést jelent. A rota vírus elleni oltás körülbelül 40 ezer forint, a meningococcus B törzs elleni oltássorozat pedig közel 120 ezer forint., ezért gondolták úgy, hogy e két, egyébként nem kötelező védőoltás támogatásával sokat segíthetnek a szülőknek, illetve a legveszélyeztetettebbnek minősülő csecsemőknek.