Talpra állt a hévízi termelői piac (zaol.hu)

Ismét a koronavírus-járvány előtti megszokott forgalom tapasztalható a kedd-, csütörtök- és szombat délelőttönként nyitva tartó hévízi termelői piacon, amely az elmúlt hónapok jelentős bevételkiesése ellenére továbbra is önfenntartó, vagyis nincs szüksége plusz önkormányzati forrásra. A piacon a közelmúltban új közösségi teret alakítottak ki szabadtéren, a sátor alatt, s a beszélgető- és reggelizősarok hamar népszerű lett a látogatók körében – írja a zaol.hu.

– Visszaállt a korábbi látogatottság – mondta Benkő Lajos, a piac vezetője –, ami annak is köszönhető, hogy a hagyományos hévízi vendégkörből jelenleg már csak az orosz ajkúak hiányoznak. Örvendetes, hogy sok, egyre több a magyar vásárló is, illetve nagy számban érkeznek hozzánk a környező településekről is, tehát nem csak a turisták és a helyiek figyelmére számíthat a piac.

A biztonsági intézkedések közül megmaradt, hogy a csarnokban változatlanul kötelező a maszk használata a termelők és a vásárlók számára is, szabadtéren viszont már nincs ilyen megkötés. Benkő Lajos arról is beszámolt, hogy a korábban itt árusítók visszatértek, sőt, érkeznek új termelők, kézművesek is. A régiségesek fele azonban egyelőre nem jön, hiszen az általuk kínált kincsek iránt elsősorban az oroszok érdeklődtek, akik még nincsenek itt.

– Ez gazdasági szempontból is érzékeny veszteség – tette hozzá a piac vezetője –, hiszen ők többszörösét fizetik helypénzként, mint az őstermelők, és az a bevétel hiányozni fog, mint ahogyan kieséssel járt a bezárás, illetve a korlátozott nyitvatartás időszaka is. Ám ennek ellenére a piac még mindig önfenntartó, ami azért fontos, mert a város nagy látogatottságú attrakciója továbbra sem kerül plusz pénzébe az önkormányzatnak.

A hévízi árukínálat pedig továbbra is rendkívül gazdag, a kézműves remekek, használati és ajándéktárgyak mellett idényzöldségek és -gyümölcsök, illetve feldolgozott élelmiszerek várják a vásárlókat, érdeklődőket, és a piac ma már nemcsak a bevásárlás, árubeszerzés helyszíne, hanem látványosság is – szögezte le Benkő Lajos.