Takarékossági csomagot dolgozott ki Balatonföldvár

Az elmúlt 10 év tervszerű fejlesztéseinek köszönhetően Balatonföldvár jóval kedvezőbb helyzetben van, mint Magyarország legtöbb települése. Az elmúlt időszakban valamennyi városi közintézmény energetikai korszerűsítésen esett át és a legnagyobb fogyasztók a városháza és a közösségi ház is, megújuló energiából tartja fenn magát. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a hat- hétszeres villany és a több mint tízszeres gázáremelés nem érinti Balatonföldvárt. 

A nehézségek kiküszöbölésével hónapok óta szakmai csoport foglalkozik a városházán. A kidolgozott takarékossági csomagot várhatóan október végén, november elején ismerheti meg a képviselő-testület és a lakosság – fogalmazott a Balatonföldvári Önkormányzati Hírének legfrissebb számában Holovits Huba polgármester.

Beszélt arról is, hogy a helyi adók tekintetében 2015 óta nem volt változás. Az eltelt hét esztendő gazdasági folyamatai (infláció, pénz reálérték csökkenés) mindenképpen indokolják, hogy foglalkozzanak ezzel a kérdéssel. Balatonföldváron a minden háztartást érintő kommunális adó (10.000Ft/év) mai viszonyok között jelképesnek mondható. A Balaton part városaiban és az északi parton a községekben is évtizedek óta négyzetméter alapú építményadót fizetnek a helyi lakosok is.

Az Önkormányzat rendelkezik egy olyan adóreform tervezettel, mely megoldást nyújtana a bevételek növelésére, ugyanakkor városvezetőként átérezve a jelenlegi földvári családokat érintő nehézségeket, amennyiben rajtam múlik, nem lesz változás az előttünk álló esztendőben

– tette hozzá.

Elárulta: Földvár éves működési költségvetése közel ezermillió forint. A kommunális adóból befolyó bevételek évente nem érik el a tízmillió forintot. Magyarul nem teszik ki a működési költségvetés egy százalékát sem. Az építményalapú reformnak köszönhetően ez a szám évi hatvanmillió forintra, a költségvetésben pedig hat százalékos szintre emelkedne.

2020-ban készült is egy kérdőíves felmérés a lakosság körében. Akkor minden háztartásba eljuttattak egy kérdőívet ahol hét pontban kérdezték meg a földváriakat, hogy szerintük melyik adózási mód lenne igazságosabb. A válaszadók 80% mondta azt, hogy szerinte nem igazságos, hogy mindenki egyformán fizet, 80% mondta azt, hogy figyelembe kell venni az adónál, hogy milyen messze van a Balatontól az ingatlan. 80% mondta azt, hogy figyelembe kell venni a helyi vállalkozásokat és azt is, hogy nevel- e kiskorú gyermeket az adott család. Tehát a nagyobb ingatlanok tulajdonosai vállaljanak többet a közösköltségeikből a kisgyermeket nevelők és az éven át nyitvatartó helyi vállalkozások pedig kapjanak kedvezményt a meghatározott díjból.

Elmondhatjuk, hogy a városunk előtt álló időszak mindenképpen fokozott erőfeszítéseket fog igényelni az önkormányzat részéről, melyeket csak a lakossággal szorosan együttműködve, közösen fogunk tudni kezelni. 

– mondta Holovits Huba.