Tájékozódási Kalandtúra Balatongyörökön (tvkeszthely.hu)

Második alkalommal szervezték meg a Szépkilátó országos tájékozódási kalandtúrát. A Becehegyért és Paphegyért Természet-Környezetvédő és Kulturális Egyesület célja, hogy kikapcsolódási lehetőséget biztosíthasson a természetkedvelőknek. A programra csaknem 200-an regisztráltak – írja a tvkeszthely.hu.

A Szépkilátónál csekkolhattak be a túrára. Itt ásványvizet, müzli szeletet és banánt is kaptak az indulók. Ezt követően vehették át az útvonal térképét. 5 és 10 km-es távokon teljesíthették a kihívást. A résztvevőknek a színes, tájfutó bójákat kellett megtalálniuk az erdőben, ezek jelezték azokat a pontokat, melyeket mindenképpen érinteniük kellett. Mindegyiknél találtak kvízkérdéseket, ezekre válaszolni kellett.

„Nagyon szeretek kirándulni, túrázni. Másrészt van egy nagyon kedves szomszédunk itt Balatongyörökön, aki mesélt erről a túráról, ő az egyik szervezője ennek a túrának. És akkor gondoltam, hogy megnézem, hogy merre szokott futni, merre jár.” – osztotta meg Gulyás Erika.

A pályát úgy jelölték ki, hogy mindenkinek teljesíthető legyen. Családok, baráti társaságok is vállalkoztak arra, hogy végigmenjenek az útvonalakon. Időközönként frissítőpontok is várták a túrázókat, ahol feltölthették kulacsaikat, üvegeiket. Nemcsak a környékbeliek vállalkoztak a megmérettetésre. Az egyik baráti társaság Kecskemét környékéről érkezett.

„Nagyon-nagyon tetszik. Egész jól haladunk magunkhoz képest, nagyon büszkék vagyunk. Igaz, hogy csak az 5 km-es túrára mertünk jelentkezni, de az eddig patika, kiváló. Úgyhogy jól érezzük magunkat, most már vizünk is van, úgyhogy nem fogunk itt rostokolni sokáig, mennünk is kell majd tovább, úgyhogy jó nagyon.” – mondta el Pécsi Bence.

A programot hagyományteremtő szándékkal indította útjára tavaly a Becehegyért és Paphegyért Természet-Környezetvédő és Kulturális Egyesület. Céljuk nem verseny szervezése volt, hanem az, hogy mindenki jól érezze magát a természetjárás során. 187-en regisztráltak. A túra létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázata segítette.

„Ajkáról, Kecskemétről, Budapestről, valóban ez egy országos rendezésű túra és valóban igaz, hogy tavaly nagy sikere volt. Tavaly is regisztráltak többszázan, csak akkor elég hideg idő volt, most azért kegyes hozzánk az időjárás is. Én biztos vagyok benne, hogy egy felejthetetlen, szép emlékű túrában lesz része mindenkinek.” – emelte ki Fésűné Bálint Gizella egyeületi elnök.

Az első család kevesebb, mint egy óra alatt teljesítette az 5 km-es túrát. A célban minden résztvevő érmet kapott, valamint egy oklevelet, melyen az eltelt időt is rögzítették. A kvízkérdésekre adott válaszokat is itt értékelték ki. A kalandtúrát jövőre is meg szeretné szervezni az egyesület.