Szüreti mulatság Reziben (tvkeszthely.hu)

Szüreti felvonulás volt Reziben. Díszes menet járta végig a falut, hogy a szőlő betakarítását, az új bor készítését ünnepeljék. A község testvértelepüléssel is gazdagodott a hétvégén. A bortermelő vidékek falvaiban hagyományai vannak a szüreti mulatságoknak – írja a tvkeszthely.hu.

Az általános iskola mellett gyülekeztek a szüreti felvonulás résztvevői szombaton délután Reziben. Mindannyian a hagyományos ünneplésre érkeztek. Feldíszített parádés kocsikra, traktorokra és dottóra ültek fel az emberek. Az iskola épületétől induló felvonuláson az általános iskolások szőlőfürtökkel teleaggatott szüreti koszorút vittek. Lovasok kísérték őket. Vidám hangulatban vonultak a falu központi részére. A kisbíró kihirdette a vidám nap programját.  Az emberek kíváncsian várták a népviseletbe öltözött felvonulók produkcióját. A rendezvényre az egész országból érkeztek vendégek.

„Nagyon jó szórakozás és örülünk, hogy minden évben eljöhetünk ide. Nővérem által, ő itt lakik és ő hívott meg minket. De nagyon jól érezzük magunkat minden éven.”- mondta Smidéliusz Mónika.

Kínálták a jó rezi borokat  a műsor alatt. Kis óvodások, iskolások és néptáncosok szórakoztatták a népet. Úgy tartják Reziben, hogy nem csak a hagyományt kell ápolni szüret idején. „A mai kor szőlőtermelői előtt is tisztelegni kell a szüreti mulatsággal, hiszen a szőlészet, borászat sosem volt egy könnyű munka és egyébként a mezőgazdasági évnek a vége fele járunk amikor a betakarulások vége közeledik és a szőlővel lezajlik a betakarulási időszak. Ilyenkor a falusi emberek mulatsággal szokták zárni a gazdasági évet.”- mondta el a település polgármestere, Cserép Gábor.

Vas megyéből, Lukácsházáról 40 fős delegáció érkezett Rezibe, hogy együtt mulassanak a szüreti forgatagban. „Az apropója a szüreti rendezvényen kívül, még egy másik is,hogy testvértelepülési megállapodást írunk ma alá Rezi Község önkormányzatával. Nekünk egy székely testvértelepülésünk van Csíkkozmás, tudomásom szerint Rezi községnek mi vagyunk az első testvértelepülése és nagyon örülünk ennek a vasi, zalai kötődésnek.”- nyilatkozott Lukácsháza polgármestere, Virág János.

A felvonulók több utcát bejártak, hogy szórakoztassák az embereket. Énekeltek, táncoltak és a mulatságot lezáró szüreti bálba hívták a lakosságot.