Szüretelik az első magyar pisztáciát, a Balatonnál termesztik (HelloVidék)

A pisztáciát vélhetőleg senkinek sem kell bemutatni, de Magyarországon nem igazán találkozhattunk pisztáciafákkal eddig, mivel néhány fokos fagytól már károsodnak a rügyei és a háncsszövete is, emellett a hosszú, forró, száraz nyarakat kedveli igazán. Most azonban ez is megváltozott. Az Agrárszektor utánajárt annak, hogyan lehetséges, hogy már itthon is megpillanthatunk egy-egy fát, milyen igényei vannak ennek a zöld finomságnak, valamint annak is, hogy számíthatunk-e arra, hogy a boltokban a csomagoláson azt olvashatjuk majd, származási hely: Magyarország.

Az Agrárszektor által megkérdezett termelő, Badics László érdeklődésünkre elmondta, hogy 10 éve foglalkozik különleges növények ültetésével – ugyanis, nemcsak a pisztácia az egyetlen növény, amivel kísérletezik. Eleinte 5 darab pisztáciafája volt, melyet Olaszországból sikerült beszereznie, mára már azonban 30 darabbal büszkélkedhet.

A jól sikerült kísérlet
Minden kezdet nehéz. Elcsépelt mondat ugyan, de annál igazabb, még a pisztácia esetében is. Mint fentebb említettük, Badics László 5 fával indult neki a termesztésnek, melyből kettő ki is pusztult és a többivel sem volt minden rendben. Ennek ellenére sikerült meghatszoroznia a fáit, amik egyelőre hálásak is. Tavaly például egy fáról körülbelül 9-10 kilogramm pisztáciát tudott leszedni, idén viszont csak 3-4-5 kilót. A legnagyobb fája mintegy 3 méter, a legtöbb (nem meglepő módon) ezen a fáján termett.

Nem mindig a könnyebb út a jobb
Az első telepítéseket szinte teljesen tönkretették a szarvasok és a fagyok is. A termelőnek fontos volt a diverzifikáció, ezért (és a szárazság miatt) gondolta, hogy jó ötlet lehet „kipróbálni” a pisztáciát is. És úgy tűnik, hogy bevált:

Az idei évben rendkívüli aszályt tapasztalhattunk, rengeteg növény megsínylette az időjárást. Idén a pisztáciám volt az egyik legjobban termő növényem. Alig kapott esőt, és még így „sikeres” lett.

A gazda hozzátette, hogy hosszú út vezetett idáig, hiszen rengeteg dolgot kellett kitapasztalnia az évek során. Véleménye szerint a legsarkalatosabb pontja a növényvédelem, ezt a mai napig finomítja.

Új kaput nyithat ki a klímaváltozás ezeknek a növényeknek?
Kétségtelen, hogy a klímaváltozás velünk van, az időjárás pedig teljesen megváltozott világszerte, így Magyarországon is. Egyre szárazabbak és forróbbak a nyarak, ami sokszor a mi, megszokott vagy őshonos fajainknak egyáltalán nem kedvező. Más – nem magyarországi éghajlatot kedvelő – növényeknek viszont annál inkább. Ám nem ez az egyetlen egyedi eset, amikor itthon nem megszokott növényt termesztett valaki. A HelloVidék korábban megírta, hogy a klímaváltozás a Balaton-felvidéken is tetten érhető. Bár összességében az átlagos évi hőmérséklet alig változott, azóta érzékelhetően egyre enyhébbek a telek, és melegebbek a nyarak. Ennek egyik következménye lehet, hogy a füge mellett lassan egyre több helyen megjelenhetnek hazánkban más, eddig egzotikusnak tűnő növények is, mint például az olajfa. A repertoár pedig tovább bővült a pisztáciával.

A teljes cikk itt elolvasható.