Szupercella jégesővel a Balatonnál – majdnem tornádó lett belőle

Hétfőn délután egy szupercella vonult át a Balaton térsége felett. Badacsony környékén kezdett fejlődni az a zivatarfelhő, amely eleinte a tó tengelyével párhuzamosan, az északi part felett haladt. A keleti medencéhez érve jobbra kezdett fordulni, Zamárdi, majd Siófok fölé sodródott, többfelé okozva jégesőt. A megfigyelések szerint a forgó zivatarfelhőből tölcsérszerű tornádó kezdemény is kinyúlt, amely azonban feltehetően hosszabb ideig nem ért földet – az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) siófoki viharjelző obszervatóriuma közlése szerint.

Az obszervatórium felhőkameráján rögzített jelenség (Forrás: OMSZ)

.

 

A radarképekből készített filmen is követhető a felhő haladása (Forrás: OMSZ)

.

A fotón is  látható forgó zivatarfelhő (Kurcsics Máté meteorológus  felvétele) novemberben meglehetősen ritka jelenség, amely a magassággal gyorsan erősödő szél (függőleges szélnyírás), illetve a  labilis légrétegződés következtében alakult ki.

Hasonló novemberi szupercella okozta a kunszentmártoni tornádót 1997 novemberében, éppen Márton napján, amely akkor jelentős károkat okozott – Horváth Ákosnak, a siófoki obszervatórium vezetőjének tájékoztatása szerint..

 

Ez meg mi volt már??? – tette fel a kérdést az I Love Zamárdi Facebook csoportban valaki, képeket posztolva a lehullott jégről:

(Fotó: Facebook/I Love Zamárdi)