Tüntettek Keszthelyen, Veszprémben is a pedagógusokért (tvkeszthely.hu/veol.hu)

A keszthelyi Vajda János Gimnázium is csatlakozott a szerdai, pedagógus napra meghirdetett országos tüntetéshez: több mint 100 diák és szülő alkotott élőláncot reggel az iskola épülete előtt. A Balaton körüli megyékben több helyen is voltak megmozdulások. Veszprémben is felállt az élőlánc. A fiatalok jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájkjogáért álltak ki a résztvevők.

 

Több mint 100 diák és szülő élőlánccal csatlakozott a megmozduláshoz szerda reggel az iskola épülete előtt.  Az akció célja, hogy felhívják a figyelmet pedagógusbérekre, a megbecsülés hiányára és a pályaelhagyásra.  A sztrájk csak részleges volt, a pedagógusok úgy tartották  meg óráikat, hogy ne háruljon nagyobb teher a sztrájkot nem vállaló kollégáikra és a diákok oktatáshoz való joga se sérüljön – a Keszthelyi TV híradása szerint.

Veszprémben is csatlakoztak az országos megmozduláshoz.  “Október 5-én, az oktatás világnapján az országos tüntetésekhez kapcsolódva Veszprémben élőláncot alkotva vállaltak szolidaritást a pedagógusokkal” – írja a veol.hu.

A lap beszámolója szerint körülbelül 1200 ember mozdult meg a megyeszékhelyen. A békés tüntetők lánca a Kossuth iskolától egészen a Hangvilláig ért el. Kristóf Gábor, a demonstráció egyik szervezője a lapnak elmondta, a résztvevők mind a diákok, a pedagógusok és a közoktatás jövőjét szeretnék megvédeni. A megmozdulás délután 4 órától 6 óráig tartott rendőrségi engedéllyel, a gyalogos és autós közlekedést nem akadályozva. A demonstráció ideje alatt az autósok dudálással fejezték ki szolidaritásukat a pedagógusok ügyében. A jelenlévők mindannyian fekete ruhában és színes cipőkben jelentek meg, illetve többen transzparensekkel fejezték ki véleményüket a fennálló helyzetről – írja a veol.hu.

***

Az MTI tudósítása szerint a tanárok melletti szolidaritási tüntetést és koncertet tartottak szerda este Budapesten, a Kossuth téren; a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom közös demonstrációján az oktatás megmentéséért, a fiatalok jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért álltak ki a résztvevők. A teret megtöltő tömeg előtt Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom alapítója elmondta, évek óta küzdenek az oktatási rendszer megújításáért. “Mostanra a tanárhiány olyan méreteket öltött, hogy szembe kell néznünk azzal: az oktatási rendszer összeomlott és maga alá temet mindenkit, tanárt, szülőt, diákokat, a gyerekeket” – fogalmazott. Közölte, két alapvető követelésük van, amelyek nélkül nem lehet ráfordulni az oktatási rendszer megoldandó problémáira: a pedagógusok sztrájkjogának helyreállítása és az azonnali intézkedés a pedagógusok munkakörülményeinek és bérhelyzetének javítása érdekében.
A tömegben állók egyebek mellett “Tanáraim nélkül félember lennék”, “Érzem, hogy butulok”, “Szülj még egy tanárt”, “Nincs tanár, nincs jövő” transzparenseket emeltek a magasba és azt skandálták, “Szabad ország! Szabad oktatás!” – tudósít az MTI.

A médiák híradása szerint szerdán a fővárosi Margit híd elfoglalásától a Kossuth téri zárásig több tízezer ember, diákok szülők és tanárok álltak ki a magyarországi pedagógusok mellett. “Megtelt tüntetőkkel a Margit híd majd a Kossuth tér is. A nap végére még erőteljesebbé vált a reggeli élőlánccal indult tiltakozáshullám” – írja a megmozdulásról fotósorozatot is közlő nepszava.hu.

Tiltakozók a fővárosi Margit hídon Fotó: (Fotó: Erdős Dénes/Népszava)