Szombaton lesz a balatonfenyvesi kisvasút napja

Szeptember 3-án, szombaton rendezik meg 19. alkalommal az üdülő-régió egyik turisztikai attrakciójának is számító balatonfenyvesi kisvasút hagyományos napját. Az egész napos rendezvényen nosztalgiavonatok, és színes programok várják az érdeklődőket – közölte a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. a hirbalaton.hu-val. 

 

A kisvasút napja alkalmából különvonatok is közlekednek 3-4 kisvasúti személykocsival, amit egy Mk48 sorozatú dízelmozdony fog húzni. (Balatonfenyvesről 10:36-kor indul kisvonat Imremajor érintésével Somogyszentpálig, ahonnan 11:45-kor tér vissza. A balatoni kisvasúti állomásról további vonatok indulnak Imremajorig 13:05-kor és 15:00-kor, amelyek szintén visszatérnek Balatonfenyvesre.) A jegyvásárlás biztosítása érdekében a helyszínen bemutatkozik a MÁV-START új mobilpénztára is.

Egy kis fenyvesi kisvasút-történelem:

A balatonfenyvesi kisvasút az 1960-as években virágkorát élő, hajdan több mint ezer kilométer vágányhálózattal bíró gazdasági vasutak utolsó, üzemben maradt képviselője. A kisvasút építését 1950 tavaszán kezdték meg, a Balaton egykoron legnagyobb öblét képező Nagyberek területén, Balatonfenyves és a mai Imremajor között. Az 1980-as évek közepétől jelentősen megnőtt a turistaforgalom, akkor kerültek a kisvasúthoz a nagy befogadóképességű, korszerűbb személykocsik, Mk48-as dízelmozdonyok, valamint a nosztalgiavonatok továbbítására egy 490-es gőzmozdony is. Az utasok jobb kiszolgálása érdekében 1987-ben a csisztai vonalat közel egy km-el meghosszabbították és a fürdő közelében egy háromvágányos állomást alakítottak ki, Csisztagyógyfürdő néven. (Ezen a vonalon évek óta szünetel a közlekedés.)

A személyszállítást 2012. szeptember 1-je óta a MÁV-START végzi, a vonatok Balatonfenyves és Somogyszentpál állomás között közszolgáltatás keretében közlekednek. Három éve egy felújított poggyászteres személyszállító kocsi is jár a vonalon, amely alkalmas kerékpárszállításra is. Tavaly nyáron forgalomba állítottak két nyitott kivitelű személyszállító kocsit is, amelyek népszerűek a meleg nyári napokon.

A gazdasági vasút múltjára emlékezve 2015-ben a MÁV-START Nagykanizsai Járműbiztosítási Központ munkatársai a Balatonfenyvesi Kisvasút napjára korhűen felújítottak két lóré teherkocsit, melyeket a rendezvények alkalmával kiállítanak. A tervek között szerepel a csisztagyógyfürdői, és másik, a fenyvesi kisvasúthoz tartozó vonal felújítása is.

kisvas_2016

(17:50)