Szombaton a Balatonhoz is megérkezik a hidegfront

Viharos széllökésekkel érkezik szombatra a hidegfront a Balatonhoz, több mint 10 fokkal hidegebb lesz – közölte e hirbalaton.hu-val Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője. A várható csapadék a remények szerint nem növeli számottevően tovább az amúgy is magas vízállást. (Jelenleg 124 centiméter a tó átlagos vízállása, ami 9 centiméterrel több a márciusra meghatározott üzemi vízszintnél.) A virágzó gyümölcsfáknak nem fog jót tenni a visszaköszönő tél.

 

Horváth Ákos elmondta, szombaton a Balatonhoz is megérkezik az a hidegfront, amely mögött sarkvidéki eredetű hideg levegő áramlik a térségbe. A pénteki 20 fok közeli legmagasabb hőmérséklet után  vasárnapra már csak 6 fok körüli napi maximum várható és a gyakran erős északi,  északkeleti szelet viharos lökések is kísérhetik. A jövő hét első felében a reggeli órákban az erős szél ellenére is fagypont alá csökken, és nappal sem emelkedik 5 fok fölé a hőmérséklet. Az időnként vegyes halmazállapotú csapadék várhatóan nem lesz jelentős mennyiségű, így a  Balaton vízszintjét számottevően nem növeli.

A Balaton körül sokfelé megkezdődött gyümölcsfa virágzásnak rosszkor jön a telet idéző időjárás, a szél miatt még védekezni sem lehet a fagy ellen a gyümölcsösökben. Ugyanakkor éppen a tartósan fennmaradó szél miatt -3 -4 fok alá talán nem csökken a hőmérséklet, így -kis szerencsével- mérsékeltebbek lesznek a fagykárok – mondta a meteorológus. A hideg, szeles, időnként csapadékos időjárásnak annyi előnye lehet, hogy nem kívánkoznak az emberek a szabadba, könnyebb lesz betartani a karantént – tette hozzá.