Csütörtöktől hideg-betörés – befagyhat a Balaton

A hét közepén várható markáns lehűlés érinteni fogja a Balaton térségét is. A viharos széllel érkező csütörtöki hideg-betörés pár óra alatt fagypont alatti hőmérsékletet és több- kevesebb havazást is hozhat a térségbe. Jó eséllyel a jég is megjelenik a Balatonnál – nyilatkozta a hirbalaton.hu megkeresésére Horváth Ákos meteorológus. A Balaton magas vízállása miatt kicsapódó hullámokra és a part-menti tereptárgyakra fagyó vízre lehet számítani. 

.

Európa északi, északkeleti részén egyre jobban felhalmozódik a szibériai eredetű rendkívül hideg levegő. A jelenlegi számítások szerint csütörtökön (február 11) betörő hidegfronttal a Balaton térségét is elárasztja  a fagyos légtömeg. Az északnyugati-északi irányúra forduló szél viharossá fokozódik,  és a Balatonnál kialakulhat az ilyen időjárási helyzetben nem ritka bukószél is.

A jelenleg magas vízállású Balatonon méteres hullámok kialakulása várható, amelyek kicsapnak a partra, és a gyorsan hűlő levegő miatt előfordulhat, hogy a víz ráfagy a parti tereptárgyakra. A nyílt víz gyors befagyására a hideg ellenére sem lehet számítani, részben a viszonylag meleg vízhőmérséklet, részben a hosszan tartó viharos szél miatt. Ugyanakkor esély van arra, hogy a fagyos hideg levegő több napon keresztül is jelen lesz és a hét legvégén ismét megjelenik a jég a Balatonnál – mondta el az Országos Meteorológiai Szolgálat Viharjelző Obszervatóriumának meteorológusa.

Az idén januárban már volt egy rövid jeges időszak, azonban akkor csak látványos jégzajlás alakult ki.

A közelgő markáns hideg a térségben nemcsak érdekességet, de problémát is jelenthet: a front betörésekor főként a Bakonyban várható havazással, illetve péntektől az akár  -10 fokot is meghaladó minimum hőmérséklettel.