Szerethető sztárok, macerás ügynökök (veol.hu)

Diana Krallnak és ikreinek maradandó élményt okozott a fürdés az almádi strandon, Paco de Lucía pedig több palack magyar vörösborral tért haza veszprémi koncertjéről – többek között erről is mesélt Mészáros Zoltán fesztiváligazgató, akit a VeszprémFest, illetve a Rozé, Rizling és Jazz Napok kapcsán a fesztiválszervezés örömeiről és nehézségeiről kérdezte a Veszprémi Napló.

– A bookingot, azaz a sztárok megkeresését, leszerződtetését az első években én csináltam, és a logisztikába is besegítettem, Al Di Meoláért például, aki az első nemzetközi sztárunk volt, én magam mentem a szállodába, a reptérre. Ma már kolléganőm, Pordány Nóra végzi a bookingot. Attól függetlenül, hogy a VeszprémFest mindössze pár napos rendezvény, egész éves munkát jelent számunkra. Gyakorlatilag már most foglalkozunk a jövő évi fellépőkkel, van, akit mi keresünk meg, de olyan is van, hogy mi kapunk ajánlatokat Most is van egy 20-30 névből álló lista, akikről már egyeztettünk, hogy őket szeretnénk látni, bár a rajta szereplő művészek különböző okok miatt gyakran átcsúsznak a következő vagy az azt követő évre.

– Olyan problémánk már nincs, hogy valakit nem tudunk leszerződtetni azért, mert a referenciáink nem elég meggyőzőek, bár az is igaz, hogy nem nagyon van olyan ügynökség, akikkel még ne dolgoztunk volna. Inkább az időpont és a pénz okoz problémát, előfordul, hogy az az összeg, amiért a művész elérhető lenne számunkra, sajnos nem fér bele a fesztivál költségvetésébe. Ha éppen Európában turnézik, akkor jóval kedvezőbb áron megszerezhető, mint ha úgynevezett one-off show-ra szerződtetjük, ami azt jelenti, hogy a művész éppen nem turnézik, de van az a pénz, amiért összeszedi a zenekarát és hajlandó iderepülni egy koncert erejéig.

– Négy-öt fős stábbal dolgozunk egész évben, ez a létszám a rendezvény ideje alatt akár 150-200 főre is felduzzadhat. Az egyes területeken is vannak fix embereink, akik 10-15 éve, sokszor félig-meddig önkéntes alapon végzik az adott feladatot.

A  helyszínek kiválasztásáról és berendezéséről, a sztárok macerás menedzsereiről, a fellépők különleges kéréseiről is kérdezte az újság a fesztiváligazgatót. A válaszokat a veol.hu –n is elolvashatják.