Szeretetcsomag a “szuperhősöknek” – gyermekrajzok, ajándékcsomag a siófoki kórháznak (siofok.hu)

185 gyerekrajz és üzenet is volt abban a szeretetcsomagban, amit a napokban adtak át a siófoki kórház járványhelyzetben helytálló dolgozóinak. „Te vagy a hős… Kitartás!… Szuperhősök, ápolónak álcázva” – ezt írták a gyerekek a rajzaikhoz, a kórházi dolgozóknak üzenve. A Kórházi szeretetcsomag elnevezésű országos kezdeményezés olyan egészségügyi intézmények támogatását célozza, ahol covidos betegeket látnak el – írja a siofok.hu.

Az összegyűlt adományokból a szervezők a testet és a lelket erősítő élelmiszercsomagokat állítanak össze, valamint a lelkes támogatók és gyermekeik szeretetüzeneteit és rajzait is eljuttatják egy-egy kórház dolgozói számára. Immár sok-sok gyermekrajz díszíti a Siófoki Kórház-Rendelőintézet osztályait is, melyek boldog pillanatokat szerezhetnek orvosoknak, ápolóknak a lelkileg is nehéz mindennapokban.

Janklovics Natasa kétgyermekes édesanya a kezdeményezés ötletgazdája. „Márciusban, amikor kiírtam egy édesanyákat összekapcsoló Facebook-csoportban azt a kérdést, hogy szerintük, hogyan lehetne csomagot eljuttatni a kórházi dolgozókhoz, és csatlakoznának-e, rengeteg visszajelzés érkezett. Két nap alatt összeállt 25 csapat, a csoportvezető édesanyák intézték a bevásárlást, szállítást, a többiek anyagilag támogatták a kezdeményezést. Első körben kiválasztottunk több mint 30 hazai kórházat, ahova eljuttattuk az élelmiszercsomagokat, gyermekrajzokkal, szívhez szóló, motiváló, erőt adó, lelküket megszólító képeslapokkal. Nem sokkal később a Babagenetika Egyesület alapítója, Sevcsik M. Anna felkarolta akciónkat, melyhez egyre többen csatlakoztak. Megalapítottuk a Kórházi szeretetcsomag Facebook-csoportot, melynek már ezer tagja van, és az elmúlt hetekben már több mint 50 kórházba juttatunk el csomagokat” – beszélt a kezdetekről Janklovics Natasa.

A közösségi oldalon minden héten 5 kórházat lehet támogatni, köztük fővárosi és vidéki intézményeket egyaránt, és a siófoki kórház is felkerült a támogatottak listájára. A helyi adománygyűjtést Varga-Szabó Barbara gyermekápoló fogta össze, aki a környéken nőtt fel, és a siófoki kórházban végezte egészségügyi gyakorlatát, itt kezdte pályafutását. „Jelenleg ugyan Budapesten dolgozom, de a szívem mindig visszavágyik. Mozgósítottam az általam jól ismert helyi lakosokat, általuk több céghez is eljutottam. Nagyon büszke vagyok mindenkire, fantasztikus, hogy egy jó ügy mellé ennyi embert oda lehet állítani – mondta Varga-Szabó Barbara, aki az egyik fővárosi, covidos betegeket ellátó kórházban dolgozik, így nemcsak az összefogás részeseként, hanem a másik oldalon állva is megéli ezt a helyzetet. – Nem az kell, hogy minket az egekig magasztaljanak, hanem csak azt szeretnénk, hogy ha mi emberként bánunk a betegekkel, akkor egy kis emberség legyen a mi irányunkba is”.

Emberségből, támogatásból Siófokon sem volt hiány. A magánszemélyeken túl olyan helyi cégek is a kezdeményezés mögé álltak, mint a DRV Zrt., a Sió Eckes, a Marcipán cukrászda vagy az Amigo étterem. „Azonnal és örömmel mondtunk igent a csatlakozásra – így Lakatos Edina, a DRV sajtószóvivője. – Bevásároltunk különböző frissítő finomságokból és mozgósítottuk a kollégáinkat. Volt, aki több kilónyi sajtos tallért sütött, melyeket egy-egy kedves üzenettel díszítve rakott csomagokba, és amire a legbüszkébbek vagyunk, 185 gyerekrajzot és szeretetüzenetet küldtek a munkavállalóink és az ő ismerőseik, hogy ezeken keresztül is kifejezzék szeretetüket, és köszönetet mondjanak az orvosoknak, nővéreknek, ápolóknak és a kórház valamennyi dolgozójának áldozatos munkájukért.”

Janklovics Natasa hozzátette: a Kórházi szeretetcsomag közösségi csoportja tovább él, örömmel fogadják a csatlakozókat, adományozókat. „Alapvetően egy kórházat egy alkalommal támogatnánk, de ha újra eljutunk egy-egy intézménybe, akkor már szeretnénk a vírushelyzet enyhülésével, a „békeidőben” is segíteni az egészségügyi dolgozókat.”

A siófoki kórház dolgozóinak készített gyermekrajzok (Forrás: siofok.hu)