Szeptembertől új egészségügyi ügyeleti rendszer Balatonfüreden

Ez év szeptember 1-től Veszprém vármegyében is az Országos Mentőszolgálat látja el az ügyeleti alapellátást. Balatonfüreden továbbra is a Rendelőintézetben (Csárda utca 1.) történik az ellátás, de szeptembertől már az 1830-as egységes ügyeleti telefonszámot kell hívni.

Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer országos kiterjesztése annak érdekében történik, hogy a jövő év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működhessen – áll az Országos Mentőszolgálat közleményében.

HÁZIORVOSI ÜGYELETI ELLÁTÁS

A háziorvosi ügyelet a sürgős – a következő rendelési időig nem halasztható – orvosi tevékenységek ellátása céljából szervezett rendelés Balatonfüreden hétköznap 16:00-22:00 között, hétvégén és ünnepnapon 08:00-14:00 között továbbra is a Balatonfüredi Rendelőintézetben (Csárda utca 1.) zajlik majd. Szeptembertől a központi ügyeleti telefonszám: 1830

SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁS

Az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére nyújt magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást. A sürgősségi ügyelet szintén a Balatonfüredi Rendelőintézetben érhető el, hétköznap 22:00-08:00 között
hétvégén, ünnepnapon 14:00-08:00 között.

A beteg a 1830-as központi telefonszám hívásával: szakszerű tanácsot is kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, a vármegye bármely településén is tartózkodjon az ellátásra szoruló.
A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16:00-08:00 között, hétvégén, ünnepnapon egész nap hívható.

A gyermekek ügyeleti ellátása szintén az ügyeleti pontokon, (Balatonfüreden a rendelőintézetben) azok működési ideje alatt történik illetve a Csolnoky Ferenc Kórházban (földszint, főbejárattól jobbra a volt szájsebészeti osztály helyén) működő gyermek ügyeleti ponton, hétköznapon 16:00 órától 22:00 óráig, hétvégén és ünnepnapon 08:00 órától 20:00 óráig végzik.
A központi telefonszám a teljes ügyeleti időszakban a gyermek betegek esetében is 1830.

Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerével integrált ügyeleti irányítás keretében hatékony és szakszerű telefonos tanácsadás áll rendelkezésre a gyermek- és felnőtt ellátásban egyaránt. Az ügyeleti hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási irányelveknek megfelelően történik, így a betegek az egységes ügyeleti rendszerben gyorsabban kapják meg az állapotuknak megfelelő és szükséges szakszerű ellátást. A beteg állapotának megfelelő ügyeleti, sürgősségi ellátást a vármegye valamennyi településén, egységesen, minden rászoruló számára a korábbinál magasabb minőségben és szélesebb elérhetőséggel biztosítja az új rendszer – áll az Országos Mentőszolgálat közleményében, melyet a balatonfured.hu oldalon tettek közzé.