Szeptemberben megnyílik Balatonfüred új intézménye

Szeptember 8-án a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadásával nyílik meg az egykori Huray utcai piac helyén megépült Balatonfüred Kongresszusi Központ. A város legújabb létesítménye, amely turisztikai és gazdasági szempontból is jelentős beruházás, koncerteknek, előadásoknak, konferenciáknak ad majd helyet.

A funkció, a forma és a környezet határozza meg az épületet. Ez egy 1200 férőhelyes, komoly kapacitással bíró, multifunkcionális épület, amely a földből indul ki és a Huray utca felé nyílik ki. Modern, transzparens épület, amely ezzel együtt illeszkedik a környezetébe. 2018-ban készült az első látványterv, öt év munkája van a modern technológiával felszerelt épületben – fogalmazott Tima Zoltán építész, az új létesítmény tervezője a balatonfured.hu oldalnak.

Az önkormányzati tulajdonban lévő közel két hektáros területen egy kétszintes, ötezer négyzetméteres komplexum épült, melynek főbejárata a Huray utcáról nyílik. A 670 férőhelyes díszteremmel rendelkező kongresszusi központ alatt egy 290 parkolóhelyes mélygarázst alakítottak ki.
A földszint alapterülete több mint háromezer négyzetméter, itt található az előcsarnok és a hozzá flexibilisen kapcsolódó 380 négyzetméteres kiállítóterület, a két helyiség összenyitható, így nagyobb rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A kiállítótérből még két 60, illetve 110 fő befogadására alkalmas terem nyílik, ezek szintén összenyithatók. Az épület emeletén négy, mobil falakkal egymástól leválasztható, szekcióterem kapott helyet. Az emeleten található az impozáns, 670 férőhelyes, megfelelő akusztikával kialakított színházterem is, karzattal és süllyesztett zenekari árokkal.

A különböző rendezvények zavartalan lebonyolítását szolgálják az előcsarnok két oldalán elhelyezkedő vizesblokkok, ruhatárak, a Huray utcai oldalra tervezett kávézó és jegypénztár, amelyek kívülről a gyalogos sétány felől is megközelíthetők.

Az intézményben rendezendő kulturális programokra az óvodásoknak illetve az általános- és középiskolásoknak külön bérletet indítanak, a balatonfüredi lakosok is kedvezménnyel látogathatják majd a nyilvános programokat. A hétvégéken elsősorban koncertek, kisebb színházi előadások, kulturális események lesznek a központban, hétköznapokon pedig konferenciák, workshopok, vállalati rendezvények. Egy állandó kiállítás illetve egy minden nap nyitva tartó kávézó is várja a látogatókat.

A 6,3 milliárd forintos építkezés három forrásból valósult meg, az Uniótól 3 milliárd forint támogatást kapott a város, a többi költséget hazai pályázatokon nyert támogatások fedezték.